Srpska lista: Odbijamo ultimatum Prištine o napuštanju prostorija u Severnoj Mitrovici

Zgrada u Bošnjačkoj Mahali u Severnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Srpska lista saopštila je da, imajući u vidu nameru Prištine da po svaku cenu, kako navode, nastavi sa eskalacijom situacije na terenu i okupira zgradu u Severnoj Mitrovici u kojoj su smešteni Кancelarija za Кosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, Кosovsko-mitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad Vučitrn, odbacuje ultimatum režima u Prištini da napusti prostorije u kojima su smeštene te institucije.

Srpska lista je zatražila da se to pitanje rešava u dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u kontekstu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kako je to predviđeno sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

"Podsećamo da pomenute institucije Republike Srbije godinama unazad pružaju usluge svim građanima bez razlike, kako Srbima tako i Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima, Turcima i ostalima, a da 40 porodica živi zahvaljujući radu ljudi koji su zaposleni u tim institucijama", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Kako se dodaje, progon i nasilna okupacija te zgrade bi ugrozila ostvarivanje ljudskih i građanskih prava za desetine hiljada ljudi, kako iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, tako i iz oblasti socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva.

Srpska lista je pozvala međunarodnu zajednicu da, kako ističu, u trenucima krhkog mira uloži maksimalne napore i spreči režim u Prištini da eskalira situaciju i izazove dodatne tenzije koje, prema njihovim rečima, mogu imati nesagledive posledice na terenu.