Stančić: Srbi na izborima u Severnoj Makedoniji opet u tri kolone

Milutin Stančić
Izvor: Privatna arhiva/Milutin Stančić

Milutin Stančić, dugogodišnji direktor Uprave za razvoj i unapređenje obrazovanja na jezicima zajednica u Vladi Severne Makedonije i osnivač srpske kulturne organizacije SPONA u Skoplju ocenjuje da će izbori u ovoj zemlji pokazati kome će biti naklonjena međunarodna zajednica zbog čega je vidljiva predizborna kombinatorika i u albanskom i u makedonskom bloku. Ipak, Stančić ne očekuje da bi Aljbin Kurti i njegov Pokret Samoopredeljenja mogli da odigraju značajniju ulogu.

„Posle zvaničnog raspisivanja izbora 14. februara moguće se razne političke kombinatorike pa i koalicije iz računa, koja bi mogla da se ugovori između rukovodstava VMRO-DPMNE i bloka opozicionih stranaka Albanaca. No, izvesnije je da bi takvo koaliciranje bilo realnije posle izbora, naravno u zavisnosti od ostvarenih rezultata. Sada se to još ne prepoznaje“, kaže Stančić.

On objašnjava da su podele unutar albanske, ali i drugih manjinskih zajednica u Severnoj Makedoniji rezultat izbornog modela po kome se ne proverava stvarna snaga svakog entičkog korpusa.

„I pored tri decenije od samostalnosti, u Severnoj Makedoniji i dalje nemamo pravu sliku i predstavu kolika je jačina i koliko glasova neka stranka obezbeđuje zato što priključenjem većinskoj koaliciji imaju dobitnu kombinaciju ulaska u Sobranje. Tako se zapravo ne zna kolika je njihova realna politička snaga”, ocenjuje Stančić.

On ističe da su dve ključne dileme ovih izbora u Severnoj Makedoni: da li će birači dati podršku SDSM da nastavi u zacrtanim reformama i da li će vodeća albanska partija DUI nakon 20 godina vlasti biti svrgnuta.

“VMRO ne koristi valjano razočarenje u narodu, nema takvo uporište. Jača levica i partija Znam Martina Dimitrijevskog, gradonačelnika Kumanova, ali je pitanje koliko oni imaju snage i mogućnosti da nešto učine pogotovo što je izborni model takav da su u šest izbornih jedinica vrlo teški uslovi za manje partije bez koalicija sa većinskim strankama”, ocenjuje on.

Dodatnu nedoumicu, navodi Stančić, izaziva i kome će se prikloniti Alijansa za Albance.

„Uprkos najavama lidera te stranke koja je fomalno u vladajućem bloku da će na izbore za promene ući u koaliciji sa albanskim opozicionim strankama, situacija se menja budući da je odlukom Centralne skupštine Alijanse za Albance Arben Tarivari smenjen. Novi čelnik će biti izabran za desetak dana na kongresu stranke, a stav iznet na skupštini koju predvodi Zijadin Sela je da će Alijansa na predstojećim izborima nastupiti samostalno“, kaže Stančić.

Prema njegovim rečima Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ne može da se uključi u izbore, ali postoje javne najave da će ipak biti umešan u izbornu trku.

„Alјi Ahmeti, lider vladajuće Demokratske unije integracija u Republici Severnoj Makedoniji ocenio je stranačko grupisanje albanskog opozicionog korupusa uklјučivanjem i pokreta Samopredelјenje Alјbina Kurtija sa Kosova, kao neprihvatlјivo mešanje u makedonsku političku scenu“, kaže Stančić.

On podseća da će prema ranijem dogovoru, koalicioni blok Evropskog saveza činiti Alternativa, Besa, Demokratski pokret i Samoopredeljenje sa Kosova.

Stančić kaže da će na izborima u Severnoj Makedoniji izaći i tri srpske stranke, ali da su one podeljene po više osnova i da će izborni uspeh postići ona koja je ušla u „pravu koaliciju“.

“To je anomalija izbornog modela bez zagarantovanih modela za etničke zajednice. Bez jedne izborne jedinice to je i dalje, posle toliko godina, jedan, po meni, škakljiv proces i anomalija u demokratskim procesima ove zemlje”, zaključuje Stančić.