Stano: Očekujemo da se obe strane angažuju u dijalogu i sprovođenje postignutih sporazuma

Koha Ditore
Izvor: Koha Ditore

Evropska unija predstojeće sastanke u okviru dijaloga Beograda i Prištine vidi kao nastavak dijaloga, a ne kao novi početak ovog procesa, kao što je to izjavio kosovski premijer Aljbin Kurti, prenosi Gazeta ekspres.

Uoči sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu sredinom juna, zvaničnici EU su istakli da je „ovaj dijalog počeo 2011. godine i da će se nastaviti novim sastancima na visokom nivou koji će se uskoro održati“.

Premijer Kosova Aljbin Kurti buduće sastanke u okviru dijaloga vidi kao novi početak, a ne kao nastavak dosadašnjeg dijaloga.

Zvaničnici Evropske unije  su ponovili pozive za sprovođenje do sada postignutih sporazuma u ​​dijalogu.

„Put ka EU za Kosovo i Srbiju vodi kroz dijalog koji je vodila Evropska unija. Dijalog je počeo 2011. godine i uskoro se nastavlja. Kao deo tekućeg procesa, vlade obe strane su se promenile ali je posvećenost ostala. Sva pitanja o kojima smo do sada razgovarali i o kojima ćemo razgovarati u budućnosti u okviru dijaloga, ključna su za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je portparol EU za spoljne poslove Peter Stano.

Dodao je da Evropska unija i njene države članice očekuju da obe strane nastave posvećivanje angažovanju u dijalogu i sprovođenju prethodnih sporazuma.

„EU i njene države članice očekuju od novih vlasti u Prištini da se konstruktivno angažuju kako bi nastavile sastanke u okviru dijaloga koji je vodila EU i iskoristile priliku da ovaj proces uspešno dovedu do kraja“, rekao je  portparol EU.