Starović: Na dnevnom redu ekonomska integracija i realizacija "Otvorenog Balkana"

Nemanja Starović
Izvor: Facebook

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže da se prioriteti spoljne politike Srbije ne mogu posmatrati izdvojeno od celine državne politike i navodi da će na "dnevnom redu" biti i proces ekonomske integracije regiona i realizovanje projekta "Otvoreni Balkan", prenosi Tanjug.

"Naš posao i u narednoj godini biće da stojimo na braniku otadžbine u toj diplomatskoj areni, i kada govorimo o negovanju starih prijateljstava i kada govorimo o nekim novim prijateljstvima i u procesu evrointegracija", rekao je Starović.

On je naveo da je najveći uspeh srpske diplomatije u 2021. godini organizacija skupa povodom 60. godišnjice održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, početkom oktobra.

"Bio je to najveći multilateralni skup u Evropi u 2021. godini sa 120 prisutnih delegacija. Malo je država koje mogu da se podiče kapacitetom da na takav način organizuju tako veliki politički skup", rekao je Starović za Radio Beograd.

On je naveo da su u Ministarstvu zadovoljni efektima rada u ovoj godini, a da je ministar Nikola Selaković imao više od 400 bilateralnih susreta sa stranim državnicima - 10 sa šefovima država, 17 sa premijerima i više od 130 sa ministrima spoljnih poslova.

Starović kaže da se ne može govoriti da je stanje u našoj diplomatiji ni idealno ni sjajno, ali da je mnogo toga urađeno u proteklih godinu dana i da se krenulo sa rešavanjem sistemskih problema, koji su se nataložili u poslednjih 20 godina. Dodao je da je početkom godine bilo puno diplomatsko-konzularnih predstavništava koja nisu imala rukovodioca na svom čelu, ali da se počelo sa rešavanjem tog problema, te da je najveći deo upražnjenih mesta već popunjen.