Stejt deparment: Sve strane da izbegavaju akcije koje ugrožavaju regionalnu bezbednost

Stejt Department
Izvor: Print Screen/You Tube

Stejt department pozvao je Beograd i Prištinu da izbegavaju sve akcije koje bi mogle da ugroze regionalnu bezbednost i stabilnost, a od vlasti Srbije zatražio je da u slučaju pritvaranja pripadnika Kosovske policije deluju transparentno.

„SAD su svesne situacije i mi je pažljivo pratimo. Sve strane moraju izbegavati sve akcije koje bi mogle da ugroze regionalnu bezbednost i stabilnost. U vezi sa svakim pritvorenim, pozivamo srpske vlasti da deluju transparentno i uz puno poštovanje vladavine prava i da nastave sa svakim slučajem što je pre moguće”, stoji u pisanom odgovoru Stejt departmenta portalu Reporteri.

Stejt department je upozorio da svako proizvoljno ili nepravedno dugo zadržavanje zvaničnika Kosovske policije predstavlja eskalirajuću akciju štetnu po mir i stabilnost.

„Proizvoljna ili nepravedno duga zadržavanja, posebno ako ciljaju na zvaničnike Kosovske policije, biće viđena kao eskalirajuće akcije štetne po mir i stabilnost. Nadamo se trenutnom oslobađanju preostalog policajca Kosova, koji je još uvek u pritvoru od strane srpskih vlasti. Ponavljamo da sporazum o slobodi kretanja postignut u okviru Dijaloga koji vodi EU pruža jasne parametre za ulazak i izlazak građana Kosova u i iz Srbije”, stoji u saopštenju Stejt departmenta.

MUP Srbije ranije tokom dana je saopštio da je nakon privođenja četiri pripadnika Kosovske policije određeno zadržavanje do 48 sati zameniku direktora Kosovske policije Dejanu Jankoviću.

Navedeno je da mu je zadržavanje određeno u cilju utvrđivanja činjenica i neophodnih provera u pogledu bezbednosti Srbije.