Tahiri: Konsenzus političkih stranaka o izbornoj reformi, uskoro i zakon

Abeljard Tahiri i Majkl Devenport
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik ad-hok komisije za izbornu reformu na Kosovu Abeljard Tahiri izjavio je da unutar političkih stranaka postoji konsenzus o izbornoj reformi kako bi se taj proces učinio efikasnijim i da su spremne da uskoro pošalju nacrt zakona u parlament, prenosi Ekonomija onlajn. 

"Imamo neku vrstu konsenzusa unutar ad-hok komisije za bavljenje važnim pitanjima koja će ovaj proces učiniti još efikasnijim. Završili smo posao u određenom roku i verujem da će ovo biti poslednja radionica pre nego što krenemo u izradu Zakona o izborima", rekao je Tahiri na skupi na kome su učestvovali predstavnici Centralne izborne komisije, OEBS i stranih ambasada. 

Potpredsednik Komisije Adnan Rustemi rekao je da će za osnovu uzeti preporuke OEBS kako bi proces bio uspešno okončan, ali i nalazi misije EU.

Prema njegovim rečima, Komisija ima za cilj da unapredi i ojača izborni proces na osnovu preporuka. 

Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport čestitao je Komisiji na obavljenom poslu i izrazio spremnost da pomogne tom telu po ovom pitanju. 

"Ovo pokazuje posvećenost ad-hok komisije da unapredi ovaj proces na sveobuhvatan i temeljan način. Verujem da Zakon o opštim izborima na Kosovu pruža dobru osnovu za održavanje demokratskih izbora, međutim nešto o čemu se razgovaralo i što su preporučile mnoge stranke jeste da treba ojačati pravni okvir u smislu međunarodnih standarda", rekao je Devenport.