Ukšini: Kosovskom rukovodstvu nedostaje diplomatsko iskustvo

Silje Ukšini
Izvor: radiokosovaelire.com

Bivši ambasador Kosova u Albaniji Silje Ukšini ocenio je da Vlada Kosova mora da bude oprezna u odnosu na međunarodnu zajednicu, i da sadašnjem rukovodstvu nedostaje diplomatskog iskustva, prenosi Albanijan post.

„Mislim da sadašnjem rukovodstvu nedostaje odgovarajuće iskustvo u međunarodnim odnosima. Mnogo puta se nije razumelo da se nekadašnji opozicioni stav ne može primeniti u izvršnoj vlasti, jer kada ste na vlasti imate međunarodne obaveze i potrebno je više realizma i pragmatizma“, rekao Ukšini.

Kako je naveo, "Kosovo ne sme da upada u zamke Srbije".

„Mislim da je u strateškom interesu Beograda da se okrivi Kosovo. Ne treba upadati u takvu zamku. Trebate biti diskretni i diplomatski. Beograd je 25 godina lobirao i ulagao u podrivanje narativa o prošlost", rekao je Ukšini.

On je dodao da, iako su neke akcije koje je kosovski premijer Aljbin Kurti sproveo na severu bile legalne, međunarodni partneri su iskazali rezervu zbog njihove realizacije zato što ih je, kako je naveo, Kurti izvodio zbog populizma.

„S druge strane, opozicija je generalno podržala Kurtijevu vladu po pitanju dijaloga i koraka preduzetih za uspostavlјanje reda i zakona na severu. Ali ima malo drugačiji pristup jer smatra da akcije vlasti protiv ekstremističkih elemenata i šverca koje kontroliše Beograd treba da se sprovode u koordinaciji sa međunarodnim partnerima”, kazao je Ukšini.