Nitaj: Zašto premijer ruši odnose sa saveznicima, suviše smo mali da bi ostali sami

Muharem Nitaj
Izvor: Gazeta Express

Generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova Muharem Nitaj ocenio je da je za Kosovo pogubno rušenje strateških odnosa sa partnerima, posebno sa SAD.

“Svaki put kada se obično pitanje pretvori u bezbednosni problem, a to se dešavalo vrlo često u poslednje dve godine, najveći teret pada na saveznike, jer oni i dalje ostaju glavni garant bezbednosti u zemlji”, poručio je Nitaj u objavi na svom Fejsbuk profile.

On je komentarišući izjave Kurtija u kojima navodi da se “sa partnerima možda nećemo sve dogovoriti”, rekao da je normalno da nema slaganja po svim pitanjima, ali da to ne sme da se dogodi u ključnim stvarima.

“Ali on ne pokazuje da se sa saveznicima ne slaže oko tema oko kojih ne bi trebalo da bude nesuglasica, a kamoli sukoba, svakako. Bezbednosna pitanja su se danas pretvorila u globalna pitanja čak i za veoma moćne države, koje su regionalni i kontinentalni lideri, a kamoli za malo Kosovo. Suviše smo mali da bismo postojali sami”, istakao je Nitaj.

On je naveo tri primera u kojima se Kurti sukobio sa saveznicima, odnosno, kako je naveo, izabrao “čudan diskurs da opravda svoje odluke, govoreći samo pola istine”.

Kao prvi je naveo korišćenje RSK tablica koja se, kako je naveo, građanima učinila normalnom.

“Ali nije ukazao da je izdavanje registarskih tablica ništa drugo do obična državna administrativna mera i da bi neusaglašena odluka o tablicama mogla da se pretvori u bezbednosni problem, kao što je i jeste. Za njih nekoordinisana odluka odrazila je odlazak Srba iz institucija i ovo je verovatno bio njegov prvi sukob sa kosovskim strateškim partnerima”,

Kao drugi sukob sa saveznicima Nitaj je naveo upotrebu policijskih snaga posle izbora na severu.

“Ali nije rečeno da bi održavanje izbora na kojima bi ih većina građana bojkotovala, opet moglo da se pretvori u bezbednosni problem, kao što je i bilo. Građani Srbije, kao i uvek podržani od režima u Srbiji, pretvorili su sever u haos i krivica je pala na nas. Treći veliki sukob premijera i njegovih partnera dešava se sa dinarom”, napisao je Nitaj.