Vasić: Optužnica protiv Trajkovića dostavljena na albanskom i bez dokumenata u predmetu

Dejan Vasić
Izvor: Kosovo Online

Advokat Dejan Vasić, branilac Slađana Trajkovića protiv kojeg je juče Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu za ratni zločin, kaže za Kosovo onlajn da je pripremni pretres zakazan za 20. jul, a da mu je danas dostavljena optužnicu na albanskom bez ijednog dokumenta iz predmeta, zbog čega je priprema odbrane praktično nemoguća.

“Postupajuća specijalna tužiteljka podigla je optužnicu protiv Slađana Trajkovića zbog sumnje da je navodno izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koja mi je od suda danas dostavljena na albanskom jeziku, bez i jednog dokumenta iz spisa predmeta. Vođen željom za poštovanjem načela hitnosti danas sam otišao do prostorija Specijalnog tužilaštva gde sam obavešten da optužnica i spis uopšte i nisu prevedeni. Zaista ne znam kako specijalna tužiteljka misli da se odbrana može pripremiti za pripremni pretres zakazan za 20. jul", navodi Vasić.

On navodi da ovako postupanje predstavlja grubo pravno kabadahijstvo, kakvo, kaže, ne pamti za svojih 16 godina rada, tokom kojih je branio desetine predmeta u vezi sa ratnim zločinima.

"Kršenje prava na odbranu počelo je tajnoj istragom koja je vođena šest meseci, bez dozvole odbrani i osumnjičenom prisustvo istražnim radnjama. Na taj način ni optuženi Slađan ni ja već duže od pola godine nismo upućeni koje su to optužbe koje ga bolesnog drže pritvorenog u zatvoru visoke bezbednosti”, ističe advokat Vasić.