Velebit: U SAD postoji suštinsko razumevanje uloge Srbije na Zapadnom Balkanu

Vuk Velebit
Izvor: Nova S

Izvršni direktor "Pupin inicijative" Vuk Velebit istakao je, nakon nedavne posete Vašingtonu, da SAD razumeju ulogu Srbije na Balkanu i da sa njihove strane postoji "pružena ruka" za saradnu, te zaključio da događaji u Banjskoj nisu duboko uzdrmali srpsku poziciju u toj zemlji, prenosi RTV.

Kada je reč o stvarima koje opterećuju odnose dve zemlje, a to je pre svega pitanje Kosova, Velebit je mišljenja da je potrebno približiti srpske i američke stavove i interese koji ne bi bili na štetu srpskih interesa.

"U američkoj administraciji nema previše ljudi koji se bave našim regionom, a još manje ima onih koji dobro razumeju naš region. Postavljanje Džima O'Brajana i dolazak Kristofera Hila u Beograd, jeste jedna poruka suštinske zainteresovanosti Amerike za region Zapadnog Balkana. I vi, ukoliko pogledate široku američku politiku prema evropskom kontinentu, ona se sve više okreće ka istočnoj Evropi", ocenjuje Velebit.

On je rekao da je posle svih razgovora koje je imao u Vašingtonu stekao utisak da su Srbi dobrodošli, što je, kako je naveo, suprotno uverenju da su vrata za Srbe zatvorena u Vašingtonu.

"Ovo govorim i kada je reč o zvaničnoj američkoj administraciji u Stejt departmentu, ali isto tako i o američkim kongresmenima, bilo da oni dolaze sa republikanske ili sa demokratske strane, pošto sam imao prilike da razgovaram i sa jednim demokratskim kongresmenom i sa jednom republikanskom kongresmenkom", rekao je Velebit za Tanjug.

On je ocenio da nedavna dešavanja na Kosovu nisu duboko uzdrmala srpsku poziciju u SAD.

"U razgovorima koje sam vodio nije toliko bilo reči o Banjskoj koliko je bilo reči o mogućnostima da Srbija i Amerika rade na postizanju strateškog partnerstva", naglasio je on.

Velebit smatra i da SAD prepoznaje značaj toga da Srbija bude njihov glavni partner na Balkanu.

''Pupin inicijativa će se baviti pisanjem predloga strategije i politika kako Srbija i Amerika mogu da postignu strateško partnerstvo, a jedan od prvih koraka ka tome jeste otvaranje strateškog dijaloga", rekao je Velebit.

On je podsetio da su u prethodnom periodu ''mnogo više drugi kreirali našu poziciju i govorili u naše ime u SAD''.

Kako je rekao, Srbija ima potencijal da u novonastalim geopolitičkim okolnostima i promenama ojača svoju regionalnu poziciju tako što bi se predstavila kao saveznik SAD u ovom regionu.

"Srbija pripada u svakom smislu evropskom kontinentu i mislim da ukoliko hoćemo da budemo iskreni prema sebi i da politiku posmatramo odvojeno od istorije, onda treba da budemo svesni i naše upravo geografske pozicije i dovoljno vam je da uzmete kartu sveta i da pogledate gde se Srbija nalazi, kojim zemljama je Srbija okružena i mislim da u tom kontekstu Srbija treba da razvija odnose sa svojim spoljnopolitičkim partnerima i da definiše svoje spoljnopolitičke ciljeve. Uspostavljanje strateškog partnerstva bi dovelo sigurno više investicija", rekao je Velebit.

Velebit je tokom posete Vašingtonu, između ostalog, razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i američkim kongresmenom Erikom Svolvelom iz alifornije

Velebit se u Vašingtonu susreo i sa ambasadorom Srbije u SAD Markom Đurićem.