Vučić na Sajmu naoružanja: Svet prepoznao da Srbija promoviše mir i stabilnost

Vučić - Sajam naoružanja
Izvor: Kosovo Online

Jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021 svečano je otvoren danas na Beogradskom sajmu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i dalje razvija odbrambenu industriju, prenosi Tanjug.

Vučić je istakao i da je prepoznato u celom svetu da Srbija da promoviše mir i stabilnost.

On je na ceremoniji otvaranja predstavio novo borbeno multifunkcionalno vozilo "Lazanski", koje je dobilo ime po nedavno preminulom ambasadoru Srbije u Moskvi, novinaru i vojnom analitičaru, Miroslavom Lazanskom.

"U svetu interesa nema milostinje za slabe već poštovanje za snažne i zato je važno da razvijamo odbramenu industriju", naglasio je Vučić.

Podsetio je da se na Beogradskom sajmu uporedo održava skup nesvrstanih zemalja i dodao da je otvaranju sajma naoružanja prisustvuju predstavnici mnogih zemalja, kao i da ćemo se postarati da ako žele da kupe naše naoružanje dobiju pristojne cene.

U svakom slučaju dobiće dobar proizvod, dodao je predsednik Srbije.

Borbeno vozilo "lazanski" je modifikovana verzija "lazara 3", a glavna razlika je u višenamenskom topu kalibra 57 milimetara.

Otvaranju sajma Panter 2021 prisustvuju ministar odbrane Nebojša Stefanović i predstavnici više stranih delegacija.

Na najvećem sajmu naoružanja i vojne opreme ukupno je 132 izlagača, od čega 36 izlagača iz 16 stranih zemalja, među kojima su Austrija, Kina, Danska, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija.

Ovogodišnji sajam je i pogledu izloženih noviteta višetruko premašio sajam održan pre dve godine.

Na sajmu je predstavljeno više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije.

Do 14.oktobra u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru biće izloženo artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa.

Kako je ranije najavljeno Jugoimport SDPR izlaže oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa Vojnotehničkim institutom, prikazaće i svoje razvojne projekte.

To preduzeće ranije je najavilo da će na sajmu Partner biti prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća, kao što su „Borbeni složeni sistemi“ iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika „Belom“ u Uzićima, koja proizvodi malu municiju, pančlčevačka „Utva“, kao i „Kovački centar“ i nova „Kapislana“ u Valjevu.

Pored kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, na Partneru 2021 će se predstaviti i drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Srbije, pravni subjekti registrovani za promet naoružanja i vojne opreme, naučne, obrazovne i istraživačke institucije, kao i institucije Ministarstva odbrane u oblasti remonta, održavanja naoružanja i vojne opreme i opitovanja.

Tokom trajanja sajma biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.

Zoran
12. Oktobar 2021.
Toooo Srbijo majko! 👏👏👏👏👏