Vučić: Najveća popunjenost vojske na jugu Srbije, bićemo helikopterska velesila u regionu

Vučić u Nišu - Vojska Srbije
Izvor: Twitter

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, nakon prisustva prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 63. padobranske brigade u Nišu, da je povećanjem plata zaustavljen odliv iz vojske.

Vučić je, na pitanje koje konkretne poteze čini država u privlačenju ljudi da se okrenu vojsci, ukazao da je trenutno najveća popunjenost u brigadama na jugu Srbije i najveći broj vojnika je u Nišu, Toplici, Vranju, Leskovcu, Pirotu, i Kraljevu.

Tamo gde je najveći životni standard, dodaje, najniža je stopa popunjenosti, poput Beograda i u Vojvodini.

"Odliv iz vojske je bio veći pre pet godina nego danas, upravo zbog povećanja plata. Kako se budu približavali u odnosu na pripadnike MUP-a imaćemo sve više pripadnika vojske. To se vidi. Šta god da uložite to se odmah primeti“, rekao je on.

Vučić je ukazao da je i sve veći broj vojnika koji dobrovoljno služe, kao i da očekuje značajno povećanje iduće i narednih godina.

Podsetio je da su plate vojsci prethodnih osam godina skočile za 70 odsto, odnosno oko 7,5 odsto godišnje u uslovima fiskalne konsolidacije.

"Verujemo da možemo da napravimo neka izuzetna i neka veća povećanja, ali kada smo pokušali da pravimo neravnomerno povećanje, izazvali smo nezadovoljstvo kod viših oficira, i zato ćemo morati linearno“, dodao je on.

Rekao je da je pre pet godina, kada je poslednji put obišao ovu jedinicu video nezadovoljstvo, a da mu je danas nedvosmisleno rečeno da je bolje.

"Dosta smo uložili u opremu. Trošimo veliki novac“, naglasio je on.

Vučić je nakon prikaza mogućnosti helikopterskih jedinica obišao padobransku brigadu i čestitao pripadnicima VS na uspešno izvedenoj vežbi po teški meteo uslovima.

"Očekujemo velike nabavke helikoptera u sledećoj i narednoj godini - 18 plus 12 helikoptera, ukupno 30 - od toga 11 helikoptera H-145, 4 Mi-35, 5 Mi-17 i polovnih Mi-35 koje kupujemo od jedne članice EU tako da ćemo biti helikopterska velesila u regionu svakako", najavio je predsednik Srbije.

Ukazao je da je jutros ministra finansija Sinišu Malog bolela glava zbog 145 miliona evra za namensku industriju.

"Ali meni je palo na pamet kako da rešimo to pitanje. To govori o iskustvu. Znam gde i kako pare da se pronađu“, zaključio je Vučić.