Vučić uručio odlikovanje mađarskom šefu diplomatije Peteru Sijartu

Vučić uručio orden Peteru Sijartu
Izvor: Tanjug / Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Orden srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu, prenosi Tanjug.

Sijarto je odlikovan povodom 28. juna, Vidovdana, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Mađarske.

Sijarto se zahvalio na, kako je rekao, izuzetnom odlikovanju, koje za njega predstavlja veliku čast.

"Ako želimo da budemo pošteni, ovo odlikovanje trebalo bi da podelim sa bar dva srpska ministra, Nikolom Selakovićem i Jadrankom Joksimović, jer se izvanredno bore za članstvo Srbije u EU", rekao je Sijarto.

Dodao je da odlikovanje treba da pripadne svima koji su od 2010. godine u Mađarskoj pomažu Zapadnom Balkanu i drže fokus mađarske politike na tom regionu.

"Verujemo da EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana i Srbije, a znamo da u geopolitici nema vakuuma i da ako EU propusti integraciju ovog regiona, neko drugi će zauzeti to mesto. Pošto smo već izgubili Veliku Britaniju, ne želimo i Zapadni Balkan", ukazao je Sijarto.

On je istakao da mu odlikovanje daje novi elan da se još snažnije bori za pridruženje Srbije Evropskoj uniji.

Vučić je naveo da je Sijarto iskreni prijatelj Srbije i da mu je velika čast što mu je danas lično uručio odlikovanje.

"Sijarto ima posebne zasluge u razvijanju i učrvšćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske, odnosa koji su u istoriji dve zemlje najbolji", rekao je Vučić.

On je istakao da je Sijarto uvek i na svakoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU jasno i nedvosmisleno ukazivao da Srbija mora da se pridruži EU.

"Borio se za istinu, nije se stideo prijateljstva sa Srbijom i na tome smo mu zahvalni. Zahvalni smo Mađarskoj i Orbanu na takvoj politici i sigurni smo da će i ovaj orden biti samo jedan beočug u lancu našeg prijateljstva i svega što moramo i možemo da uradimo u budućnosti", rekao je Vučić.