Abazović: Đukanović protivustavno raspisao vanredne izbore

Dritan Abazović OB.jpg

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocenio je na konferenciji za novinare da je odlazeći predsednik te države Milo Đukanović vanredne parlamentarne izbore raspisao protivustavno, prenose Vijesti.

Upitan da li je tačno da Skupština razmišlja da poništi ukaz aktuelnog predsednika Mila Đukanovića o raspisivanju parlamentarnih izbora, Abazović je rekao da ne zna šta će da radi parlament, ali da je njegov stav kristalno jasan, te da je to "razlog zašto se diže galama".

"Način na koji su raspisani izbori je neustavan i tačka. Ako to prihvati većina ili manjina, onda samo neka ne osporavaju pravo (izabranog predsednika Jakova) Milatovića da bilo kad raspiše izbore, a da se ne poziva na zakon. Ti koji pričaju, ne znaju na koji se član zakona poziva Đukanović", rekao je crnogorski premijer.

Na pitanje kada bi trebalo da budu izbori, Abazović kaže da će oni biti kada odluči predsednik, ali da on nudi rešenje.

"Skupština treba da donese odluku o skraćenju mandata, a onda da novi predsednik otvori konsultacije sa svima, i sa opozicijom takođe i da, kad čuje sve političke subjekte, donese odluku o izborima. To je jednostavan put i primenjiv, sve van toga je nasilje, ali ono nije nepoznato u Crnoj Gori", dodao je Abazović.