Albanija: Podrška nacionalnim manjinama kroz projekat "Budućnost je u poreklu"

Albanija - projekat Budućnost je u poreklu
Izvor: Kosovo Online

Na promociji projekta finansiranog od strane Fonda za nacionalne manjine, pod sloganom "Budućnost je u poreklu" u etno kući Fustanela nadomak Tirane, za jednim stolom okupile su se pripadnice manjinskih naroda koje žive u Albaniji.

Uz bogat kulturno-umetnički program predstavnice lepšeg pola predstavile su kuhinje i ukuse svog zavičaja, a srpsku trpezu promovisale su Skadranke, Milojka i Eni Brajović.

Nekoliko godina posle usvajanja Zakona o zaštiti nacionalnih manjina, Albanija je aktivirala budžetski Fond kojim su definisani kriterijumi za raspodelu sredstava koja su opredeljena za rad nacionalnih manjina.

"Očuvanju kulture, tradicije, jezika i pisma naroda koji žive na prostoru Albanije od izuzetne je važnosti za našu zemlju", rekla je za Kosovo onlajn predsednica Komiteta za nacionalne manjine Albanije Kostadina Bežani.

Prema njenim rečima Vlada Alabanije je za podršku nacionalnim manjinama iz budžeta za ovu godinu opredelila četiri miliona albanskih leka, odnosno blizu 40.000 evra.

"Državni komitet za nacionalne manjine ima za cilj da pomogne očuvanju običaja i tradicije naroda koji žive na ovim prostorima. Kako bi počeli sa predstavljanjem i podrškom njihovog rada, raspisali smo konkurs za projekate koji je završen u aprilu. Sada se oni ralizuju, a jedan od njih je i upravo ovaj koji je reklo bi se svima zajednički, jer kuhinja predstavlja važan deo nacionalne kulture. Okupljanje i predstavljanje manjina na način kako su to činile naše bake, prenoseći svojim unukama tradicionalne recepte koji su se održali do danas, mogu najbolje da predstave jedan narod ali i da pokažu šta je onošto je nama svima zajedničko", rekla je Bežani.

Projekat "Budućnost je u poreklu" kao jedan od deset izabranih na ovogodišnjem konkursu, osmislila je pripadnica najbrojnije, grčke nacionalne manjine, a u njemu su učestvovale i predstavnice ostalih osam priznatih manjina u Albaniji, valške, rumunske, egipćanske, bugraske, romske, severno-makedonske crnogorske i srpske nacionalne manjine. 

"Organizovanje ovakvih aktivnosti doprinosi našem gradu, jer Tirana je metropola koja se razvija iz dana u dan. U Tirani rade, žive i studiraju pripadnici oko 144 različite nacionalnosti iz celog sveta. Recimo da je to velika kuća u kojoj svako nađe prostor da živi svoj život", rekao je za Kosovo onlajn zamenik gradonačelnika Tirane Andi Seferi.

Zakon o zaštiti nacionalnih manjina u Albaniji donet je 2017. godine i u skladu sa njim priznato je devet naiconalnih manjina.

Tačan broj pripadnika manjskih naroda i etničkih grupa koje žive u toj zemlji ne zna se pouzdano, ali on može biti utvrđen na predstojećem popisu stanovništa i stanova koji je Vlada Albanije najavila za 18. septembar.