Crnogorski policajci maltretirali državljanina Albanije, suspendovan zamenik direktora Granične policije Crne Gore

Policija Crne Gore
Izvor: Vijesti/Printscreen/Facebook/Podgorički vremeplov

Zamenik direktora u Sektoru granične policije Crne Gore Dragan Klikovac suspendovan je sa dužnosti, nakon incidenta koji se dogodio na granici Albanije i Crne Gore u januaru, kada je crnogorska policija maltretirala albanskog državljanina, preneo je Lajmi.

Prethodno, podgoričke Vijesti prenele su da Uprava policije utvrđuje šta se dogodilo na graničnom prelazu Sukobin-Murićan nakon što su albanski mediji objavili da su službenici crnogorske Granične policije grubo maltretirali albanskog državljanina. Slučaj je prijavljen policiji 17. januara.

Lajmi piše da je reč o predsedniku Odbora za privredu i finansije Slobodarske partije Petraku Milu, koji je bio i savetnik bivšeg albanskog predsednika Ilira Mete.

Izvori bliski policiji u Crnoj Gori rekli su za Panoramu da je ta mera preduzeta nakon više od mesec dana od incidenta.

Snimak nasilja objavljen je u medijima i na društvenim mrežama, i na njemu se vidi kako je Milo izvučen iz automobila, dok je njegova žena napadnuta i onesvestila se u automobilu.

U jednom trenutku, vidi se na snimku, kako službenik granične policije Sektor - Jug kroz prozor šakom hvata čoveka grubo po licu uz reči: "Koliko možeš da pričaš, sad bih mu vilicu slomio".

Nakon toga se vidi nekoliko osoba u uniformi ali u civilu, a potom i jedan od policajaca kako na silu izvlači vozača iz automobila uz povike: "Ostavi telefon, ostavi telefon".

Demokratska unija Albanaca (DUA) saopštila je da je 17. januara pripadnik crnogorskog MUP-a “maltretirao državljanina Albanije”, a oni su uz saopštenje dostavili medijima video snimak.

“Demokratska unija Albanaca poziva nadležne organe kao i premijera Dritana Abazovića da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se rasvetlila situacija upotrebe sile policajca protiv NN lica i da pod hitno razjasne ovu situaciju”, naveli su u saopštenju.