Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj

Sveće
Izvor: RTV

Danas će u Istočnoj Ilidži biti obeležen Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj, a organizator događaja je Odbor Vlade Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prenosi RTV.

Tokom NATO operacije "Namerna sila" poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, kao i pet pripadnika radne obaveze, rekao je juče savetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica pozivajući se na podatke Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

On je dodao da je u NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

"Ukupan broj žrtava NATO bombardovanja u Republici Srpskoj nikada neće biti precizno utvrđen, jer stanovništvo i danas umire od malignih bolesti kao posledice korišćenja municije sa osiromašenim uranijom", rekao je Torbica na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Program obeležavanja počinje na mesnom groblju Grlica u opštini Istočna Ilidža, gde će u 11 časova biti služen pomen i položeno cveće na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu.

Parastos će u 11.20 časova biti služen i u hramu Sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku, a u 11.30 predviđeno je obraćanje zvaničnika i umetnički program u porti hrama, prenela je RTRS.

U napadima NATO-a na Republiku Srpsku učestvovale su, između ostalih, SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Nemačka, Italija, Holandija i Španija.