Osmani: Novi francuski predlog priznaje makedonski kao službeni jezik u EU

Bujar Osmani
Izvor: Ekonomia Online

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da se izmenjenim francuskim predlogom za rešenje spora između Skoplja i Sofije zatvara pitanje makedonskog identiteta i jezika, koje je, prema njegovim rečima, kao takve prihvatila Evropska unija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Bugarska može da zadrži svoj stav o makedonskom jeziku, ali to neće biti prihvatljivo za EU ​​u kontekstu pregovora. Propagandisti kažu da je ovo ćorsokak i da ćemo se mi bugarizovati, ali mi smo tu da razbijemo takav narativ", naveo je Osmani, pojašnjavajući francuski predlog o kome se u Severnoj Makedoniji vode konsultacije sa svim faktorima u zemlji.

Za šefa makedonske diplomatije "najveća razlika" između novog i starog francuskog predloga je u tome što "makedonski jezik ostaje zaštićen u EU", a odbijeni su dosadašnji predlozi kao što su "jezik Severne Makedonije”, "jezik po Ustavu“ i fusnota sa zvezdicom da je "makedonski jezik neprihvatljiv za Bugarsku".

On je rekao da je makedonski jezik priznat od EU i da će procesom pristupanja postati jedan od službenih jezika EU.

Bugarska je kontinuirano insistirala na tome da je makedonski jezik dijalekt bugarskog jezika.

To je dovelo do toga da je Bugarska, kao država članica EU, u novembru 2020. godine upotrebila veto da blokira početak pregovora za pristupanje Severne Makedonije EU.

Bugarska je, sa prvim predlogom Francuske, takođe insistirala na uključivanju bugarske manjine u Ustav Severne Makedonije pre početka pregovora o članstvu, ali će se izmenom predloga, prema rečima ministra Osmanija, to desiti pre otvaranja prvog poglavlja u pregovorima.

"Predlog koji je ranije bio predviđen je da se prvo usvajaju ustavne promene, pa da počnu pregovori. Sada je početak pregovora, prva međuvladina konferencija, otvaranje pregovora, pun proces skrininga i pre otvaranja prvog poglavlja moramo napraviti ustavne promene", naglasio je Osmani.

Čelnici institucija rekli su da novi predlog ne uključuje istorijska pitanja koja su takođe otvoreni spor između Skoplja i Sofije.

Makedonska opozicija ocenila je predlog kao "štetan po makedonske nacionalne i državne interese".

Кako je saopštio VMRO DPMNE, novi predlog se ne razlikuje od prvog, što se tiče pitanja jezika, identiteta i istorijske prošlosti. Ta stranka smatra da su promene "kozmetičke" ili da postoji "promena terminologije koja ne menja značenje prvog predloga".

"Bugarska strana ne priznaje makedonski jezik i naš identitet", poručili su iz VMRO DPMNE.

Opozicija je za večeras najavila protest ispred zgrade Vlade Severne Makedonije.