U Albaniji nastavljena masovna vakcinacija starijih od 70 godina

masovna vakcinacija u Albaniji
Izvor: Reporteri.net

Proces masovne vakcinacije osoba starijih od 70 godina u Albaniji, koji je započeo pre četiri dana, obišla je ministarka zdravlja te zemlje Ogerta Manastriljiu i istakla da je organizacija veoma dobra, prenosi Reporteri.

Manastriljiu je poručila osobama koje su čekale u redu za vakcinaciju da će uz cepivo protiv virusa kovid-19 biti bolje zaštićeni, ali da ne zanemaruju nošenje maski i održavanja fizičke distance.

Kada je reč o nabavci novih vakcina, Manastriljiu je istakla da se očekuje isporuka Fajzerovih vakcina koje su ranije ugovorene.

"U aprilu ćemo imati oko 20.000 doza, u prvoj nedelji čekamo prvih 7.000 doza. Prema kalendaru, očekujemo i druge doze kupljene od turske kompanije, tako da ćemo nastaviti sa intenziviranjem procesa vakcinacije. Rad se ne zaustavlja, činjenica je da smo za tri dana izvršili preko 50.000 vakcinacija, spremni smo da povećamo taj broj", rekla je Manastirljiu.

Samo u toku jučerašnjeg dana vakcinisano je 20.414 osoba, dok je pre dva dana prvu dozu kineske vakcine dobilo 11.478 osoba starijih od 70 godina.

Prema objavi albanskog premijera Edija Rame, u Albaniji je do sada vakcinisano 100.000 građana.

Završena je imunizacija medicinskih radnika, a vakcinacija starih, nastavnika i pedagoga se nastavlja.

Albanija trenutno prima male količine vakcine od kompanije Fajzer, sa kojom je dogovorena isporuka 500.000 doza.

U Albaniju su nedavno stigle antikovid vakcine proizvođača AstraZeneka, kao i 10.000 doza ruske vakcine "Sputnjik V" i još 192.000 doza kineskih vakcina.

Albanski premijer Edi Rama je rekao da je obezbedio 1,2 miliona doza i da je u razgovoru sa Ursulom von Der Lajen dobio uveravanja da se očekuje da 651.000 doza Fajzerove vakcine stigne u region, ali još uvek nije poznato koliko će od tog broja dobiti Albanija.