Ćerkini: Proces u Hagu netransparentan, sud nije na visini zadatka

Ćerkini
Izvor: Kosovo Online

Licencirani advokat u Specijalizovanim većima Artan Ćerkini rekao je da proces koji se protiv lidera nekadašnje OVK Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljia vodi pred Sudom u Hagu karakteriše netransparentnost, kao i da je teško predvideti kada će on biti okončan zbog velikog broja svedoka.

"Ovaj proces zasad oblikuje visok stepen netransparentnosti, zbog toga što je 75 odsto ročišta zatvoreno za javnost, gde samo odbrana, sud i tužilaštvo znaju šta se unutra dešava. Zbog toga što su rasprave zatvorene za javnost, ne može se znati šta se tu dešava i stvoriti svoj sud o dokazanosti ili nedokazanosti krivičnih dela za koje se terete Tači i drugi", rekoa je Ćerkini.

Prema njegovom mišljenju, za ovaj proces je karakteristična i prestroga mera pritvora.

"Isto tako ovaj proces zasad oblikuje prestroga mera pritvora koja traje već više od tri godine, i koja je, po mom mišljenju, protivna standardima suda za ljudska prava. Prema njihovoj praksi, uslovi za određivanje pritvora se ne mogu koristiti kao uslovi za produženje pritvora. U rešenjima o produženju pritvora vidimo iste razloge, što je praksa koja je u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava", dodao je Ćerkini.

Istakao je da Sud u Hagu nije na visini zadatka, jer, pored utvrđivanja istine, mora da vodi računa i o tome da proces bude završen u razumnom roku.

"Ispunjavanje standarda koje je predviđeno Članom 6 Evropske konvencije, pravo na suđenje u razumnom roku je prekršeno, jer proces traje već tri godine, a ne zna se kada će biti završen. Sud mora da se stara o potvrđivanju istine u sudskom procesu, ali i o završetku suđenja u razumnom roku. Ali sud nije na visini zadatka što se tiče principa suđenja u razumnom roku", naglasio je Ćerkini.

Prema njegovim rečima, dinamika procesa je dobra, ali problem predstavlja veliki broj svedoka u procesu protiv Tačija i ostalih.

"Dinamika je brza, ali ima mnogo svedoka. Veliki broj svedoka daje odlučujući utisak na trajanje krivičnog postupka. Sa dinamikom nema problema, ali ima sa velikim brojem svedoka, od kojih su, prema mom mišljenju, mnogi nepotrebni", rekao je Ćerkini.

Upravo iz tog razloga, dodaje, teško je predvideti vremenski okvir za završetak procesa protiv nekadašnjih lidera OVK.

"Teško je predvideti vremenski okvir završetka ovog procesa, jer kada Tužilaštvo završi sa dokazima, na redu je odbrana. Ne znamo koje će svedoke i dokaze izneti odbrana, to će zavisiti od dokaza koje će izvesti tužilaštvo. I sud ima pravo da izvodi dokaze. Uzimajući u obzir ove činjenice, jako je teško predvideti kada će proces biti završen", zaključio je Ćerkini.