Kurti: Vokri je bio i ostao ponos Kosova

Spomenik Fadilju Vokriju
Izvor: Reporteri

Od danas će bronzana statua fudbalske legende Fadilja Vokrija, stajati u blizini stadiona u Prištini koji nosi njegovo ime, prenosi Kosovo pres.

Političari, članovi porodica i drugovi s ponosom su evocirali uspomene na Vokrija, koji će ostati primer svih budućim generacijama.

Spomenik Vokriju otkriven je danas na dan njegovog rođenja, kadi bi napunio 61 godinu.

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je Vokri dao izuzetan doprinos razvoju kosovskog fudbala, kao i to da kosovski fudbaleri i danas na najbolji način predstavljaju Kosovo.

„Vokri je preminuo 9. juna 2018. godine, o njemu je mnogo rečeno. Pamtim ga kao sportsku legendu, sa briljantnom karijerom. U početku je Fadilj bio poznat kao talentovan i uspešan fudbaler, koji je tokom 80-ih dostigao vrhunac uspeha u sportu. Bio je ponos celog Kosova. Kada je Kosovo, bilo u krizi na svakom polju, Fadilj je proglašen za najboljeg fudbalera bivše Jugoslavije“, rekao je Kurti.

Dodao je da je Vokri postizao golove za velike i poznate klubove tog vremena, ali i to da je imao velike poteškoće sa tadašnjim sistemom.

„Statua Fadilja Vokrija ne obeležava samo njegove uspehe već i izazove i žrtve kroz koje je kosovski sport prošao da bi danas bio ovde gde jeste", dodao je Kurti.

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi rekao je da je kosovska fudbalska legenda bio predsednik Saveza pre njega, i istakao njegov doprinos ne samo u sportu, već i u mnogim drugim oblastima.

„Imao je prijatelje i uticao je na mnoge stvari van fudbala za državu i sve nas koji smo danas ovde. Njegov vrhunac i cilj bio je dovesti Fudbalsku federaciju do UEFA i FIFA, postigao je to sa puno truda, ali sve je išlo zahvaljujući njegovom imenu i njegovoj moći. Kad kažem da je Fadilj bio višedimenzionalan i da je imao mnogo prijatelja, to pokazuju svi ovi ljudi koji su se okupili ovde“, naglasio je Ademi.

Sin Fadilja Vokrija, Gramoz izjavio je da će statua njegovog oca poslužiti za inspiraciju budućih generacija.

 „Pored ovog veoma lepog dela, pomalo sam uzbuđen, neka bude u službi naše budućnosti, da bude inspiracija novim generacijama, kao primer šta se radom, zalaganjem i voljom može postići“, rekao je Gramoz.