Eksplozije na obeležavanju smrti Solejmanija u Iranu – više od 70 mrtvih, 170 ranjenih

Iran
Izvor: printskrin/društvene mreže

Najmanje 73 osobe su poginule, a 171 ranjena u eksploziji u iranskom gradu Kermanu, u blizini groblja gde je sahranjen nekadašnji komandant Iranske revolucionarne garde Kasem Solejmani, javljaju iranski državni mediji, prenosi RTS.

Dve eksplozije čule su se u Kermanu na obeležavanju četvrte godišnjice Kasema Solejmanija, navodi iranska novinska agencija IRNA.

"Ovo je teroristički napad", upozorio je zamenik načelnika pokrajine Kerman.

Na video-snimku koji se pojavio na internetu vidi se više tela na putu, navodi Bi-Bi-Si.

Nekoliko stotina ljudi se kretalo ka grobnici u sklopu ceremonije odavanja pošte Solejmaniju kada je došlo do napada. 

Veliki broj ambulantnih vozila stiglo je na mesto nesreće, dok su bolnice u Kermanu i okolini stavljene u stanje pripravnosti za zbrinjavanje povređenih.

Spasioci Crvenog polumeseca u Kermanu pomažu ranjenima, javlja iranska državna televizija. "Timovi za brzo reagovanje evakuišu povređene, ali talasi gužve blokiraju puteve", rekao je direktor Crvenog polumeseca u tom gradu.

Kasem Solejmani, kontroverzni general specijalnih jedinica iranske Revolucionarne garde, bio je jedna od najuticajnijih ličnosti u Iranu. Ubijen je u januaru 2020. godine u američkom vazdušnom napadu kod Bagdada. 

Britanski javni servis ističe da se Solejmani smatrao najmoćnijom figurom u Iranu, nakon vrhovnog vođe ajatole Alija Hamneja, a kao komandant Kuds snaga bio je "arhitekta iranske politike u regionu".

Bio je zadužen za tajne misije snaga Kuds i njihovo pružanje smernica, finansiranja, oružja, obaveštajne i logističke podrške savezničkim vladama i oružanim grupama, uključujući Hamas i Hezbolah.

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je naredio napad na Solejmanija, opisao ga je kao "najtraženijim teroristom u tom trenutku", podseća Bi-Bi-Si.