Fon der Lajen: Velika Britanija u "jasnom smeru" ka ponovnom pridruživanju EU

Ursula Fon der Lajen
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je Velika Britanija u "jasnom smeru putovanja" ka ponovnom pridruživanju Evropskoj uniji i pozvala mlade da "preokrenu" Bregzit.

Ona je u intervjuu na dodeli nagrada "Politiko 28", na pitanje da li bi Britanija ikada mogla da se pridruži EU, odgovorila:

"Moram reći, stalno govorim svojoj deci: 'Morate to da popravite. Zabrljali smo, morate to da popravite.'Tako da mislim da je i ovde pravac putovanja, moje lično mišljenje, jasan."

Fon der Lajen je opisala Vindzorski sporazum o Severnoj Irskoj, potpisan između Brisela i Londona ranije ove godine, kao "novi početak za stare prijatelje".

Njeni komentari o mladima su, međutim, izazvali reakciju u Londonu, a portparol premijera Rišija Sunaka se nije saglasio sa tim da Bregzit treba da bude "popravljen", piše Politiko.

On je rekao da Britanija ima "premijera koji se zalagao za Bregzit pre nego što mu je to bilo u interesu karijere, jer on strastveno veruje u to", te da je Sunak "fokusiran na isporuku prednosti Bregzita".

Ankete pokazuju da bi većina birača u Ujedinjenom Kraljevstvu podržala ulazak u EU, ako bi se to od njih zatražilo na referendumu. Ali otvaranje ove teme smatra se toksičnim u Vestminsteru i nijedna velika politička partija koja ima šanse za vlast ne predlaže pridruživanje bloku.