Beograd i Priština daleko od postizanja kompromisnog rešenja

Dijalog - ilustracija
Izvor: Ekonomia Online

Iz izveštaja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije moglo se zaključiti da su Beograd i Priština daleko od postizanja dobrog rešenja i kompromisa, ocenio je analitičar Dejan Vuk Stanković dodajući da je stekao utisak da je Vučiću jasno kakve su opasnosti na terenu, ali i po pitanju pritisaka međunarodne zajednice.

Stanković za Tanjug pojašnjava da pod opasnostima podrazumeva pitanje opstanka srpskog naroda na Kosovu, dok za pritiske navodi da su u poslednje vreme očigledno pojačani.

"Srbija je dosta odgovorno pristupila briselskom procesu i najveći deo svojih obaveza ispunila, a sa druge strane imamo barem tri otežavajuće okolnosti, od kojih je jedna da Albanci ne žele da ispune ništa", kaže Stanković.

Dodaje da Evropska unija, koja je posrednik u pregovorima, nije na jednak način tretirala obe strane i na taj način je dopustila asimetriju.

"Najveći deo zapadnih zemalja, a pre svega SAD i glavne zemlje EU, čitav briselski proces ne smatraju otvorenim pregovaričkim procesom, već političkim procesom koji je definisan jednim ciljem, a to je da se međunarodno legitimizuje samoproglašenje nezavisnosti Kosova", naglašava Stanković.

Ocenjuje da je govor predsednika Vučića o Kosovu bio realističan, ali i pesimističan kada je reč o konačnom rešenju.

Prema njegovim rečima, izveštaj se uglavnom odnosio na stvari koje smo već čuli, ali je novina što je ovog puta javnosti detaljno predstavljeno kako izgledaju ti razgovori, šta su ključni izazovi naše politike i šta je problem kada je reč o napretku u Briselskom procesu.

"Nema novih elemenata u odnosu na izveštaj iz 2019. godine", kaže Stanković i dodaje da je razlika u tome što je sada svest o izazovima i opasnostima veća.

Analizirajući ocenu predsednika da ne zna kako bi izgledao kompromis s obzirom da Albanci o tome ni ne razmišljaju, Stanković kaže da to govori o tome koliko je iscrpljena mogućnost da u realnosti budu upotrebljeni različiti modaliteti političkih rešenja kosovskog problema koji bi podrazumevali minimum zajedništva.

"To i jeste najbolnija i najrealnija stvar. Očigledno je da će konflikt sam od sebe doći do zamrznutog konflikta koji nema političko razrešenje, ali ima brojne egzistencijalne i bezbedonosne izazove", kaže Stanković i dodaje da je ta rečenica predsednika Vučića najpotresnija i najteža i u diplomatskom smislu najkomplikovanija.

Stanković dodaje i da je moralna obaveze države Srbije da ulaže i pomogne opstanak Srba na prostoru Kosova i kaže da ako nema Srba na tim prostorima, sva naša politička prepucavanja prestaju.

"Dokle god je Srba tamo, ima smisla da zahtevamo neke stvari u odnosu na međunarodnu zajednicu i Albance. To je vitalni nacionalni interes da oni tamo ostanu, opstanu i da dostojanstveno žive", zaključio je Stanković.