Kako će Amerika odgovoriti ako Vučić odbije Trampovo "iznenađenje“?

Donald Tramp
Izvor: Gazeta express

Dobro je da sa Trampom i američkom administracijom gradimo funkcionalne i kvalitetne odnose, ali to nije razlog da se odreknemo naših nacionalnih interesa, smatra analitičar Dragomir Anđelković, koji je uveren da Tramp neće ići đonom na Srbiju i ako Aleksandar Vučić odbije eventualan američki predlog koji bi podrazumevao priznanje Kosova, piše Sputnjik.

Srbija je za predstojeći sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, 3. i 4. septembra, dobila zvaničnu agendu i po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića na njoj je "samo jedna tačka koja je bila neprihvatljiva“.

O čemu je reč nije precizirao, ali je bila indikativna njegova konstatacija da na tim pregovorima očekuje iznenađenje.

Neće Tramp đonom na Srbiju

Bio je i sasvim jasan – u slučaju da bi to iznenađenje podrazumevalo međusobno priznanje Srbije i samoproglašenog Kosova, odbio bi sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Anđelković za Sputnjik kaže da niko ne može da zna kakva će ta ponuda da bude, jer je evidentno da su Amerikanci srpskoj strani dostavili nacrt ekonomskih tačaka. Ali, dodaje on, ekonomija zavisi od politike u čijem se okruženju nalazi i može da se projektuje na politiku.

„Ekonomska pitanja se lako pretvore u politička, a politička mogu da krenu ka priznanju, odnosno ka uspostavljljanju međusobnih odnosa kao da se radi o suverenim državama. Mi stvarno ne znamo šta može da bude iznenađenje, ali je bitno da srpska strana ima jasan stav da to neće prihvatiti i ako se suoči sa nečim takvim da će odbiti bilo kakav dogovor“, ističe sagovornik Sputnjika.

Ako bi na predstojećim razgovorima o Kosovu i Metohiji u Vašingtonu američko iznenađenje podrazumevalo međusobno priznanje Srbije i samoproglašenog Kosova, Vučić bi odbio i predlog i sastanak sa Donaldom Trampom.

Na pitanje, kakve po Srbiju mogu da budu posledice odbijanja američkog predloga, pa i Vučićevog susreta sa Trampom, koji bi, kako je sam rekao, bio prvi predsednik Srbije kome je ponuđen bilateralni sastanak sa predsednikom SAD i bio prvi predsednik Srbije koji je to odbio, Anđelković smatra da nema razloga za veliku brigu.

Važan je čvrst stav – nema odricanja od nacionalnih interesa

"Uvek je na neki način rizično imati tu vrstu kolizije interesa sa velikim silama, ali mislim da se svet dovoljno promenio, nije ovo 1999. godina. Niko ne može da nas bombarduje niti da na nas izvrši neki preveliki pritisak. Tramp će možda probati da nam podmetne nešto što nama ne odgovara, ali ako to odbijemo ne verujem da će on krenuti đonom na Srbiju, jer je srpska dijaspora u Americi prvi put dobro organizovana i Tramp na predstojećim izborima računa na podršku Srba“, objašnjava Anđelković.

On je uveren da na predstojećim predsedničkim izborima nijedan Albanac u Americi neće glasati za Trampa, a mnogi Srbi hoće. Ako bi krenuo đonom na Srbiju, onda bi odgurnuo srpsku zajednicu u Americi koja se ne bi orijentisala ka Bjadenu, ali ne bi ni podržala Trampa, siguran je naš sagovornik.

"Mislim da ne treba očekivati prevelike posledice, samo je bitno da imamo čvrst stav o tome šta je naš interes i da ga branimo“, smatra Anđelković.

Na pitanje da li bi nam to  zatvorilo nadalje vrata za razgovore sa američkom administracijom, on to smatra nebitnim u odnosu na odbranu sopstvenih interesa.

"Ako se mi odreknemo svog interesa šta nam znače širom otvorena bilo čija vrata“, zaključio je sagovornik Sputnjika.

Mijo
01. Septembar 2020.
Ha,haaa.. VUCIC NE MOZE NI VIDETI TFAMPA U WASHINGTONU! Sastanka ce videti GRENEL I ponudice "ekonomsku variantu" za resavanje osnos U SRBIJI odnosno KOSOVU. To znaci r AZ zvoj tog DELA SRBIJE BEZ IKAKVIH SPEKULACIJA O NEKOJ "DRZAVI KOSOVO"