Mitrović: Proces Srbije u pristupanju EU trajaće i u narednih pet godina

Evropska unija
Izvor: RTV

Profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i direktorka Instituta za azijske studije dr Dragana Mitrović ocenjuje da će proces Srbije pristupanja EU trajati i u narednih pet godina, bez vidnih pomaka, prenosi Politika.

Mitrović napomije da "Srbiju i njenog predsednika očekuje nastavak borbe da se očuva pozicija vojne neutralnosti uz političku ’objektivnost’ pri sagledavanju globalnih pretumbavanja i nadmetanja velikih sila”.

"U traženju prostora za posebnost naše pozicije, umnogome zasnovane na nacionalnim interesima u sferi ekonomije, ali i na tradiciji, kulturi, identitetu i iskustvima kroz koja smo nedavno, ali i davno, prolazili, i koja su nas oblikovala, ipak ćemo zavisiti od spremnosti velikih da ih uvaže. Spremnost i otvorenost da se pojasni, zastupa i odbrani naša pozicija biće ključni elementi ovog procesa s naše strane. Proces pristupanja EU trajaće i u narednih pet godina, bez vidnih pomaka, uz igranje pripadajuće uloge svake od strana, dok bi produbljena ekonomska saradnja trebalo da čini glavninu odnosa, pre svega zbog atraktivnosti našeg tržišta. Sve čvršća saradnja sa zemljama regiona, uključujući i one koji su u EU, dobar su pravac našeg angažmana”, kaže Dragana Mitrović.

Govoreći o geopolitičkim globalnim izazovima koji očekuju administraciju predsednika Aleksandra Vučića, direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović navodi da je rusko-ukrajinski sukob veliki izazov za celu planetu.

Ocenjuje da će Srbija, kao i do sada, mudrom državničkom politikom zaštiti suverenu poziciju građana i srpskog naroda u celini i suverenistički status države.

"Shodno svojim interesima i ona će pristupati izazovima koji proishode iz rusko-ukrajinskog rata, ali uvek u svrhe zaštite međunarodnog javnog prava, pored zaštite nacionalnih i državnih interesa”, navodi Karanović.

Naglašava da će jedan od interesa predsednika Vučića biti i otklanjanje posledica svetske ekonomske krize i da u našoj zemlji ne postoji ekonomska kriza na onom nivou kao što je slučaj u delovima Evrope.

"Putem sporazuma o snabdevanju gasom, generalno energentima, s Rusijom, Srbija će zaštiti i svoju privredu i interes građana. Možemo da očekujemo da će ekonomska kriza stići i na ’srpske obale’, ali cilj predsednika biće da posledice te krize najmanje osete građani i privreda”, ističe Karanović.

Profesorka Mitrović ukazuje da će "promene na globalnom nivou, reforma postojećeg i nastanak novog međunarodnog i političkog poretka otvoriti daleko veći prostor za interese zemalja juga, rastućih ekonomija, regionalnih i međuregionalnih formata saradnje ovih država, na čelu sa grupacijom BRIKS (Brazil, Indija, Kina, Rusija)”.

"Naše iskustvo i ugled među ovim zemljama treba dopuniti dodatnim trudom ka jačanju veza i saradnje kako ne bismo ostali isključeni iz ovih tokova, u evropocentričnoj zamci pogleda na svet. Neke od ovih zemalja su najveći globalni investitori, tržišta i posednici naprednih tehnologija”, ističe Dragana Mitrović.

Ocenjuje i da je "usredsređenost na poboljšanje poslovnog ambijenta, pre svega za domaće investitore, ali i one koji dolaze iz sveta, jedna od najvažnijih stavki u srednjoročnom planu jačanja institucija i sistema”.

"Demontiranje partijske države je cilj kome treba težiti i treba ga otpočeti. Borba protiv siromaštva, pre svega kroz nastavak procesa ponovne industrijalizacije, ulaganje u zdravstveni sistem i poljoprivredu, formiranje razvojnih banaka ili fondova, temeljna reforma obrazovanog sistema biće veliki izazovi, ali s dugoročno potencijalno najvećim učinkom. Kvalitet, umesto političke podobnosti, tj. partijske pripadnosti, ključna je stavka u zaustavljanju odliva mozgova. Okretanje ka održivom razvoju, sortiranje i prerada otpada, razvoj zelene energije obeležiće ovu etapu razvoja privrede”, ukazuje profesorka Mitrović.

Ognjen Karanović ukazuje da predsednika Vučića očekuju i regionalni izazovi, oni u vezi sa svetskom ekonomskom krizom i eventualno u oblasti unutrašnje politike, ali i da je po tom pitanju stabilnost u Srbiji sada na čvrstim pozicijama.

"Kada je reč o unutrašnjoj politici, sasvim je jasno da je mudra državnička vizija predsednika Srbije zaštitila političku stabilnost, koja je ostvarena tokom protekle decenije, čak i u ovim prilično sumornim globalnim političkim uslovima”, kaže Karanović i dodaje da bi u takvim uslovima jedino voljom pojedinih centara političke moći velikih sila moglo da dođe do pokušaja ugrožavanja stabilnosti u samoj Srbiji.

Što se tiče regionalnih izazova, jedna od stavki je i funkcionisanje inicijative "Otvoreni Balkan”, koja, kako navodi Karanović, ima dobre izglede.

"Izazovi se tu mogu pojaviti u vezi s odnosom Nemačke ili dela EU prema toj inicijativi, dok ona ima podršku SAD, a države na Balkanu imaju od nje korist", ukazuje Karanović.

On podvlači da su prioriteti predsednika očuvanje državnog suvereniteta, kada je reč o Kosovu, kao i zaštita statusa Republike Srpske, odnosno dejtonske strukture BiH, ali i očuvanje multivektorske spoljne politike Srbije, partnerskih i otvorenih veza sa SAD i EU, ali istovremeno i očuvanje i zaštita partnerskih i bliskih odnosa s Kinom i Rusijom.