Ivanović: Vlast u Prištini pokušava da nas zatvori, uplaši i dovrši etničko čišćenje

Dr Milan Ivanović
Izvor: Kosovo Online

Vlast u Prištini pokušava da nas zatvori i napravi veliki logor omeđen njihovim naoružanim snagama, da nas ograde bodljikavom žicom, tako nas uplaše i dovrše etničko čišćenje na genocidan način. Potrebno je da se tome suprostavimo svim metodama građanskog otpora, rekao je lekar iz Severne Mitrovice Milan Ivanović.

"Počeli su da nam pucaju i u decu, s leđa, da nam streljaju omladinu na najveće praznike", kazao je Ivanović u intervjuu za Alo.

Ivanović je naveo da je vlast u Prištini mnogo puta oduzimala lekove i na taj način ugrožavala živote ljudi.

Prema njegovim rečima, od dolaska premijera Aljbina Kurtija na vlast, položaj Srba na Kosovu je postao veoma težak.

Šta očekujete od sastanka Vučića i Kurtija u Briselu?

Znamo da će se i na tom sastanku naš predsednik Aleksandar Vučić boriti za nacionalne i državne interese, kao što je to i do sada činio. Više puta je jasno i glasno ponovio da nema priznanja i da Priština mora da implementira ZSO. To su crvene linije koje je naša država povukla.

Priština je pre nekoliko dana slavila svoju kvazinezavisnost, defilovale su njihove vojne snage...

Niti su država niti to ikada mogu da postanu. Mislim da će uskoro dvotrećinska većina zemalja sveta biti protiv te nezavisnosti. Činjenica je da Kosovo, uz pomoć svojih mentora sa Zapada, pokušava da se učlani u niz međunarodnih organizacija i do sada vidimo da nemaju uspeha u tome. Bez članstva u tim organizacijama, u UN, oni će biti samo privid. Zna se šta je međunarodno pravo i kako neka teritorija postaje država, oni to nisu i neće biti.

Kako ocenjujete položaj srpske i drugih zajednica od kako je Kurti preuzeo vlast na Kosovu?

Položaj Srba, ali i drugih zajednica je veoma težak, nikada nije bio gori. Srbi su izloženi institucionalnom i vaninstitucionalnom nasilju, pogotovu od dolaska Aljbina Kurtija na vlast. To nasilje je etnički motivisano i organizovano s jasnim ciljem da se ovde dovrši etničko čišćenje, pogotovu na severu, gde ono ranije nije sprovedeno pre svega zbog jedinstvene reakcije srpskog naroda. Mislim da su i druge manjine na Kosovu ugrožene, ni njima nije ništa bolje. Ovo što su održali u Prištini je slavlje nasilja kojim su oni došli do samoproglašenja, koje veći deo sveta ne priznaje. Oni nisu imali ni referendum o tome, a mi smo imali referendum na kojem je 99,95 odsto građana reklo da želi da ostanemo u našoj državi Srbiji.

Poslednjih meseci bilo je mnogo stravičnih događaja, imate li utisak da je Kurti dao zeleno svetlo za napade na Srbe?

Broj napada na Srbe se povećava iz dana u dan, a primenjuju se i neki novi oblici, kao što su napadi na srpsku decu, i to od Albanca koji rade u ROSU i KBS. Na verske praznike su nam pucali u decu, napali nam Stefana i Miloša, ranio ih je pripadnik KBS iz službenog, Kurtijevog pištolja. Posle toga imamo napad na Stefana u Klokotu, na Lazara u Zubinom Potoku, pa na Delevića u kojeg su pucali rafalno iz više automatskih pušaka, i to s leđa, kao da su želeli da ga streljaju. Niko zbog nasilja nad Srbima neće biti osuđen.

Preko 80 hektara srpske zemlje na severu je oteto i tu Priština gradi ilegalne policijsko-vojne baze...

To je sistematski organizovano i na taj način pokušavaju da militarizuju sever. Znaju da sama pojava njihovih bezbednosnih snaga, od kojih je najveći broj ranije učestvovao u napadima na srpsku policiju i civile, što potvrđuju procesi u Hagu, uznemiruju srpski narod. Priština pokušava da nas zatvori i da napravi veliki logor omeđen svojim policijskim i vojnim snagama, naoružanim, da nas ograde bodljikavom žicom. Jasan je njihov cilj, žele da nas uplaše i da dovrše etničko čišćenje na genocidan način. Nikada se nije se desilo da se Albancima oduzima zemlja. Uvek su Srbi na tapetu, Srbima se oduzima i otima.

Može li Zajednica srpskih opština da bude stub odbrane, rampa za Kurtijeve nasrtaje?

ZSO treba da bude institucionalni vid organizovanosti Srba i ona mora da ima izvršna ovlašćenja. Nama ljušture i prazne forme nisu potrebne. Ona treba da bude u skladu s Rezolucijom 1244 i u skladu s Ustavom Srbije. Mislim da razgovore o Kosovu ne treba da vode samo Nemačka i Britanija, koje nam nikada nisu bili prijatelji. Zašto da se ne uključe i velike relevantne istočne zemlje kao što su Kina i Rusija? Samo tako bismo došli do rešenja koje je kompromisno i koje bi omogućilo osnovna prava svih, pa i Albanaca.

Zašto su Srbi bojkotovali konkurs za prijem u kosovsku policiju?

To što su Srbi bojkotovali konkurs za prijem u KP govori o svesti ovih ljudi ovde da ne žele da uđu u te institucije koje su sada etnički čiste i da im daju legitimitet. Ovi pokušaji kriminalizacije Srpske liste su već viđena stvar jer su i nas pre 20 godina proglašavali kriminalcima da bi nas eliminisali. Moramo stvoriti jedinstveni blok svih političkih opcija i da se uz pomoć naše države Srbije, jer sami ne možemo i nemamo snage, odbranimo i da ovde opstanemo. Jedini garant našeg opstanka na Kosovu su naša država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić. On je 2013. sprečio da Kosovo uđe u UN. Briselskim sporazumima kupovali smo vreme, Srbija je u međuvremenu ekonomski i vojno jačala, a pritom je sprečena albanizacija i okupacija Kosova. Nikada ulaganja nisu bila veća, imamo veliki broj zaposlenih, politika zapošljavanja je dobra, ekonomske mere su dale rezultate.

Deo opozicije igra za Kurtija

Veliki je problem to što deo opozicije iz kruga dvojke, trojke, a ja bih rekao da je to deveti krug, podržavaju sve ono što nam Kurti radi. Oni Srbe na severu kriminalizuju i na taj način pomažu Albancima. Nenad Rašić, Kurtijev ministar koji je dobio 0,2 odsto glasova, glasao je za postavljanje baza na severu, Rada Trajković kaže da je prisustvo ROSU u funkciji borbe protiv kriminala, Vuk Jeremić se zalaže za dekosovizaciju, Zelenović iz Šapca hoće da napravi koaliciju sa Rašićevom partijom, koja ugrožava naše pravo na život. Čujemo onog Milojka Pantića, koji kaže da smo mi izazvali sukobe pokušavajući etnički da očistimo Kosovo, pa Sergeja Trifunovića, koji tvrdi su Srbi izazvali sukobe i da Albanci nemaju ništa protiv Srba nego da se navodno bore protiv srpske mafije. Država onima koji nas ugrožavaju treba da oduzme privilegije, pa neka uzmu albanska državljanstva, ionako ih oni plaćaju.

Imate li problema u snabdevanju lekovima?

Lekovi stižu zahvaljujući našoj državi Srbiji. Mnogo puta nam je Priština oduzela lekove i sanitete i na taj način ugrožavaju živote ljudi, onih najosetljivijih grupa. Često imamo probleme tokom transporta pacijenata do kliničkih centara jer nam prave probleme zbog tablica.