Nikiforov: Albanci imaju samo jedan cilj - da proteraju Srbe sa Kosova

dr Konstantin Nikiforov
Izvor: Novosti

Direktor Instituta za izučavanje slovenskih naroda Ruske akademije nauka Dr Konstantin Nikiforov u intervjuu za Novosti je rekao da priča o stvaranju velike Albanije, koju i ovih dana slušamo, prilično je stara i povremeno se ponavlja, ali da u nju ne veruje.

Smatra da to što lideri kosovskih Albanaca prete da će spojiti Kosovo sa Albanijom ako im se ne prizna država, je krajnje neozbiljno.

"Oni se ni o čemu ne pitaju i rade i radiće onako kako im narede u Vašingtonu. To što su sa velikim zakašnjenjem odvedeni u Hag Tači i kompanija zlikovaca, ima za cilj da poruči kosovskim političarima da ne mogu da soliraju i da moraju da slušaju šta im kažu u Vašingtonu, gde su i stvorili tu lažnu državu otimajući teritoriju od Srbije", smatra Nikiforov.

Nikiforov je, prema pisanju Novosti, nesporno najbolji poznavalac istorije ne samo Srba već svih naroda koji žive na Balkanu. Ovih dana je objavio vrlo interesantnu knjigu "Od Srbije do Srbije", u kojoj piše o događajima od početka 19. veka do danas. Nikiforov je i glavni urednik časopisa "Balkanski almanah".

Uvereni ste da u Hagu neće biti pravedne presude kosovskim rukovodiocima. Zašto?

"Dosadašnja suđenja Albancima u Hagu su bila farsa. Amerikanci i saveznici nisu hteli da se osude vođe albanskih terorista jer bi tako indirektno priznali da su bili na strani bandita. Glavni problem Amerikanaca sada, kad je Kosovo u pitanju, jeste taj što je jedan broj albanskih političara prestao da bude do kraja poslušan. U Prištini kao da su zaboravili ko im je poklonio lažnu državu. Suđenje u Hagu je svojevrsna poruka Albancima da ne zaborave ko im je gazda i da ne pokušavaju da glume samostalnost i neposlušnost prema Vašingtonu", izričit je Nikiforov.

Rukovodstvo u Beogradu je u jednom trenutku bilo spremno na kompromis, ali Albanci to nisu hteli. Zašto ih Vašington nije naterao?

"Amerikanci nisu bitno promenili svoj stav prema Srbima. Da su hteli da zadovolje i poštuju i interese Srba, oni bi odavno naterali Albance u Prištini da se dogovore sa Beogradom. Priče o multietničkom Kosovu su bajke jer Srbi i dalje žive vrlo teško i često ih fizički napadaju Albanci. Ko bolje zna situaciju i odnose na Kosovu vidi da je dugoročan cilj Albanaca da se stalnim pritiskom na Srbe proteraju sa svojih vekovnih ognjišta", kaže Nikiforov.

Iz vaše analize se može zaključiti da se na Kosovu mogu očekivati nove provokacije protiv Srba...

"Sve zavisi od Amerikanaca. Ako oni zaprete Albancima da će biti kažnjeni, prestaće napadi na Srbe i neće biti pogroma. Ni planovi o stvaranju armije Kosova ne mogu se ostvariti ako to ne aminuje Vašington", smatra Nikiforov.

Vi ste odavno govorili da su nerealne kombinacije da će Zapad dozvoliti da se kao "kompenzacija" za Kosovo Republika Srpska pripoji Srbiji.

"U bližoj budućnosti Zapad neće dozvoliti da se Republika Srpska pripoji Srbiji, mada ja ne vidim budućnost BiH, jer entiteti i dalje žive odvojeno, a predstavnici naroda u centralnoj vlasti u Sarajevu se više međusobno svađaju nego što zajednički rade. Osim toga, iz mnogobrojnih razgovora za vreme boravka u Beogradu stekao sam utisak da ni Srbijanci nisu spremni na tu "trampu". Za Srbe Kosovo nije samo teritorija već centar duhovnosti, srce i duša Srbije", zaključuje Nikiforov.
 

Ja
09. Maj 2021.
Nemogu i nemoze da piteraju srbe sa svoje sopstvene zemlje kosovo je srbija !!!!
Xhevdet
30. Maj 2021.
Kao daje gerqka nashe
Poslednji Janjičar
09. Maj 2021.
Greške se greškama ne mogu ispraviti tj. popraviti kako od strane Srba, tako i od strane Albanaca, kao i novih lidera u Regionu Hrvata.

Ko je mogao da očisti i protera pomislio je da je rešio sve brige.

Nažalost ni sam ne znajući upao je ili zapao u nove jade, probleme i tako u krugu.

Hoće li biti Velike ove ili one, mišljenja smo da neće biti jer biti VELIKI moraš uvažavati i male, a ovo kod nas teško prolazi.

Sudbina će se poigrati sa svima nama, i pokazat će nam Njenu Silu 2140 godine kada će današnji većinski narodi biti apsolutna manjina u zemljama Zapadnog Balkana ili ti EX YU prostora gde su danas u većini.

Čuvajte Vaše komšije, susede koji su Manjina da ne bi uzdah Prokletstva išao prema Gore . . .
Ronni
24. Maj 2021.
bravo za komentar ....
Kuqi
24. Maj 2021.
kako su albanci mogli da proeruju srbe sa kosova??!! vlast je imala drzava srbije ne albanci. zar nije ovo sve laz ! istina je da su srbi proteri albance sa kosova. cifra je oko 5 miljona. samo u tursju oko 4 mjona su oterani .......