Obradović: Rusija otvaranjem kancelarije Ministarstva odbrane u Beogradu čini uslugu Prištini

Darko Obradović
Izvor: Printscreen

Najavljeno otvaranje kancelarije Ruskog ministarstva odbrane u Beogradu, izazvalo je različite reakcije u srpskoj prestonici, dok su iz Prištine odmah pozvali Ministarstvo odbrane SAD da otvore svoje kancelariju na Kosovu.

Darko Obradović, generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, za Kosovo Onlajn navodi da ipak ne veruje da će pomenuta kancelarija biti otvorena.

“Imali smo priliku da čujemo jednostranu najavu i odluku iz Moskve o otvaranja vojne kancelarije. Apsolutno je nejasna svrha takve jedne kancelarije i njena uloga. Činjenica da Srbija kupuje oružje od Ruske Federacije nije dovoljan argument za postojanje takve kancelarije, da li bi to značilo da i ostale države od kojih nabavljamo oružje treba da otvore svoje kancelarije? Vest o naredbi za uspostavljanje kancelarije vidim kao spoljno politički pritisak Ruske federacije u vidu podizanja uloga u rusko-srpskim odnosima sračunate na iznuđivanje partnerstva. Mislim da otvaranje jedne takve kancelarije značajno može udaljiti Srbiju sa evropskog puta. Mi već imamo situaciju sa Humanitarnim centrom u Nišu koji nije u potpunosti ispunio svoju operativnu ulogu a probudio je mnoge sumnje. Smatram da Rusija treba da ceni Srbiju kao trgovinskog partnera, a ne da to čisto trgovinsko partnerstvo uslovljava otvaranjem predstavnistva za koje ne postoji značajno opravdanje, ukoliko znamo koliko je mali broj vojnih vežbi između Srbije i Ruske federacije. Sa druge strane Rusija ima svog vojnog predstavnika generala Zinčenka, tako da nije jasna potreba za dodatnim vojnim predstavnicima sa diplomatskim statusom, podsetiću koliki je pritisak bio da Humanitarni centar dobije ničim opravdan duplomatski status.

U Prištini su odmah najavili da će pozvati Ministarstvo odbrane SAD da otvore kancelariju?

Priština svakako gleda da se predstavi kao američki igrač i poluga prema Srbiji. Saradnja SAD i Kosova je pre taksi bila na značajnom nivou, i nema sumnje da će kosovska strana nastojati da sistemom obrnutog ogledala iskoristi svaku priliku za jačanje odnosa sa SAD. Upravo iz tih razloga zbog teških izazova sa kojima se suočava Srbija, prinuđeni smo da postupa o u svom najboljem interesu i ograničimo prostor za manipulacije od strane Prištine. Reakcije Kosova su apsolutno predvidive i očekivane, iz tog razloga moramo vući proračunate poteze, pre svega na jačanju srpsko-američkih odnosa.

Da li najavljeni potez Rusije, u Prištini mogu da iskoriste protiv Srbije u političkoj borbi?

Najavljen potez Rusije je kao poklon sa neba za Prištinu. U poslednje dve godine Srbija se pokazala kao pouzdan i odgovoran činilac na Zapadnom Balkanu. Podsetiću kako je Haradinaj nevešto pre godinu dana plasirao tezu da je Kosovo odbrana od ruskog uticaja i delovanja.
Proces Evrointegracija i “mali Šengen” su ključne aktivnosti za mir i multietnički sklad u regionu, partnerstvo sa SAD je garancija mira, razvoja i investicija. U isto vreme kosovska strana gubi prostor za manipulacije po pitanju sprovođenja dogovorenih sporazuma i svakako će ukoliko dođe do otvaranja ove Kancelarije nastojati da naprave novu političku igru i time prolongiraju sprovođenje dogovorenog. Mislim da je Srbija uradila mnogo na unapređenju svoje međunarodne pozicije i da bi trebala da sledi primere drugih članica EU iz svog okruženja kako bi se uskladila sa poglavljem 31. pristupnih pregovora, a to znači određenu korekciju odnosa prema Rusiji. A ova Kancelarija upravo ima za cilj da Srbiju dodatno odalji od Evropske unije. Čvrsto verujem da do otvaranja ove kancelarije neće doći u narednom periodu iz čisto pragmatičnih srpskih interesa po pitanju vizije budućnosti Srbije.

U Beogradu ima Kancelarija NATO pa neki otvaranje kancelarije ruskog Ministarstva odbrane tumače kao uspostavljanje ravnoteže?

NATO je međunarodna odbrambena organizacija sa svojom misijom i ulogom, koja je definisana kroz učešće Srbije u Programu Partnerstvo za Mir i prateće akte i sporazume. Srbija je značajno unapredila svoju vojnu sposobnost i odbrambeni potencijal kroz saradnju sa NATO, ostvarila mir i stabilnost u regionu. Ono što je posebno važno, saradnja sa NATO je apsolutno u saglasju sa strateškim opredeljenjem Srbije za punopravno članstvo u EU. Ukoliko to imamo na umu, vidimo da zapravo Srbija postupa u svom najboljem interesu, dok bi takozvana ravnoteža udaljila Srbiju od evropskog puta.