Ogar: EU je iluzija, bolesna i bespomoćna organizacija, nema snage da reši kosovski problem

Zak Ogar
Izvor: Novosti

Penzionisani francuski pukovnik Žak Ogar, koji je radio kao komandant francuskih specijalnih snaga na Kosovu, u razgovoru za Kosovo Onlajn rekao je da ne očekuje da Evropska unija može doći do rešenja u dijalogu Srbije i Kosova.

Da li EU ima sada snage da pronađe rešenje za kosovski problem?

Nažalost, ne mislim tako. Kao što je to nedavno rekao Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, EU i NATO su dve strane istog novčića, kako bismo pod tim okolnostima mogli očekivati nešto dobro od EU. EU je iluzija, bolesna i bespomoćna organizacija.

Da li je pod ovakvim okolnostima realno da se do kraja 2020. u Parizu organizuje samit o iznalaženju rešenja za kosovski problem?

Iskreno, ne verujem. Francuska zagovara nemački, američki i NATO stav po tom pitanju. I šta onda možete dobro očekivati.

Hoće li se pristup velikih sila po pitanju Balkana, pre svih SAD, Rusije, Kine, Francuske i Nemačke, promeniti nakon pandemije?

Verujem da je najočitija i najvažnija posledica epidemije kovida-19 novo kinesko-američko suočavanje. „Hladni rat“, naravno. Ali to će neminovno doneti velike promene u strateškom razmišljanju. Početak toga možemo videti u približavanju Rusije i Kine. Delom je za to kriva EU jer je to samo iluzija, a ne moć. Nije u stanju da sa Rusijom izgradi snažnu Evropu, a to je glavni problem za evropske nacije.

Oporavili ste se od infekcije koronavirusom, kakvo je vaše iskustvo uvezi sa tim?

Bolno iskustvo, ali sada predstavlja samo lošu uspomenu. Imao sam sreće, kao i moja supruga. Zdravstvena situacija u Francuskoj se polako popravlja, ali zbog katastrofalnih poteza naše vlade na početku pandemije je i dalje teška. U martu su rekli da je u pitanju običan grip i da nema potrebe da preduzimamo neke specijalne tipove zaštite i da nastavimo da živimo kao i obično. Rekli su da nam maske nisu potrebne jer ih nisu ni imali u rezervama, nije bilo testova ni dezinfekcionih sredstava... Mnogi ljudi su umrli koji nisu morali da umru, pogotovo stariji. Bolnice su bile pregažene uprkos herojskim naporima medicinskog osoblja.

Da li ste dobijali poruke podrške od srpskih prijatelja, pogotovo sa Kosova?

Da, i ne samo sa Kosova nego i iz Republike Srpske i Crne Gore, od meni nepoznatih ljudi. To je bilo veoma dirljivo. Zahvalan sam svim tim ljudima koji su se molili za mene.