Petković: Lovostaja na Srbe nema ni u pandemiji

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Nedopustivo je da zdravlje i borba za živote ljudi u jeku pandemije koronavirusa bude poligon za nečije političke igre. Kovid-19 ne poznaje ničije etničko poreklo i Srbija kao odgovorna država nastoji da obezbedi dovoljne količine vakcina za sve građane, bez izuzetka, rekao je u intervjuu Večernjim novostima direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, komentarišući stav vlade u Prištini da su vakcine za građane na severu Kosova nelegalno ušle na Kosovo.

"U novootvorenoj bolnici u Kruševci mogu da se leče i Srbi i Albanci. Zato mi je neverovatno da neko u Prištini, prvo oduzme lekove u srpskim sredinama a sada bi da se obračunava i sa vakcinama. Sve je to u domenu dnevne politike, kojoj ovde nema mesta već je politika da svi pokažemo humanist i solidarnost", rekao je Petković.  

Nenad Arsić je osuđen na šest godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina, a Svetomir Bačević iz Peći uhapšen je pod sumnjom da je odgovoran za ratni zločin. Spekulisalo se da je veliki broj njih i na tajnim optužnicama?

Prištinsko pravosuđe ima toliko dugu tradiciju zloupotrebe pitanja ratnih zločina da možemo da bez ograđivanjamožemo da govorimo o nekoj vrsti lova na veštice. Srbi su u prošlosti najčešće optuživani za ratne zločine na osnovu nepouzdanih dojava, bez čvrstog pravnog osnova, na osnovu tajnih spiskova…

Iza svega toga se krila, ne potreba da se procesuiraju ratni zločinci, već da se nekom otme imovina ili da se zastraše oni koji bi poželeli da se vrate na predratna ognjišta. Politička i kriminalna instrumentalizacija pitanja ratnih zločina je obično eskalirala u vreme političkih kriza na KiM ili da bi bio napravljen veštački bilans onda kada bi bila podignuta optužnica protiv nekog Albanca. Kancelarija za KiM je razvila i institucionalne mehanizme da se našim nepravedno optuženim sunarodnicima pruži pomoć .

Kako se bliže izbori ponavljaju se priče o navodnom srpskom genocide, da će predsednik Vučić biti proglašen personom non grata. Utiče li takva retorika na bezbednost Srba?

Predizborno vreme na KiM je uvek bilo vreme bezbednosnih izazova praćeno eskalacijom antisrpske retorike. U nedostatku odgovora na egzistencijalne probleme građana, albanske partije se utrkuju u ekstremizmu, a krivica za nerešene društvene i ekonomske izazove prebacuje se na Srbe. Apsurd je da stranke čiji su lideri i funkcioneri u pritvoru između ostalog i zbog ubijanja sopstvenih sunarodnika istupaju sa porukama o srpskoj krivici. A pokušaj demonizacije predsednika Aleksandra Vučića, to je postalo omiljeni sport albanske političke vrhuške.

Predvodili ste srpsku delegaciju na ehničkim dijalozima o imovini. Šta je za Beograd neprihvatljivo, a šta albanska traži?

Priština je 7,5 godina odbijala da razgovara o imovini, neutemeljeno insistirajući da je to njihovo unutrašnje pitanje. Međutim, dokazi o ulaganju na prostoru KiM i imovinska dokumentacija govore drugačije. Za nas je važno je da se utvrdi ko čime legalno raspolaže na osnovu imovinskog prava i međunarodnih principa.

Kakva je perspektiva dijaloga ako ni EU koja je garant dogovora o ZSO ne smera što on ostaje na papiru?

Utisak mi je da predstavnici Prištine tamo uglavnom ne dolaze da bi se bilo šta dogovorili već da bi ispunili formu. Jedini način da Priština dokaže da je iole kredibilan sagovornik je da bez odlaganja omogući formiranje ZSO a u ovom trenutku na njihovoj strani ne uočavam nikakav etizujazam u vezi sa tim pitanjem.

 

Ja
28. Decembar 2020.
Ako nema zso sta traze albanski teroristi na pregovore kad uvek lazu kad lazu bezmislice misle sta traze na pregovore sa srbijom kad lazu bez zso nece biti nikad normalizacije odnosa tih naroda sto tamo zive bice kao i prije i danas mrznje terorista kriminala kao i danas lazi nepravde nezakonite i illegalne stvari rade to se nesme vise dozvoliti dosta je taj albanski teroristicki cirkus lazi i nepravde sramota je svega sta rade sve lazi i nepravde dosta je bilo svih njihovih lazi da taj ceo svet zna i vidi da se to na najozbiljniji nacin zso resi i svi ti sto su za pravdu i sve te medjunarodne zajednice resiti probleme u vezi zso bez toga nema normalizacije odnosa ni stabilnosti tog naroda!!!!!
vladan jevtic
05. Januar 2021.
stavi nekad tacku i veliko slovo i daj smisao tekstu koji pises. Ko da ga je pisao neki sendvicar a mozda i jeste?
Ja
28. Decembar 2020.
Ceo svet se bori protiv kovida 19 to rade i srbi to je obaveza svake zemlje sveta da obezbedi vakcinu svom narodu protiv zaraze kovida 19 albanskim teroristima smeta srbi su dobro svoj posao radili tako se i treba !!!!!
Ja
28. Decembar 2020.
Nista kod albanskih terorista nije ispravno nije istina hapse narod bez razloga to treba da reaguje medjunarodna zajednica protiv nepravde albanskih terorista sto u svemu lazu i nepravde i svega illegalno i lazno rade to ceo svet vidi i pravde mora biti ako pravdu iskreno branite !!!!!
Ja
28. Decembar 2020.
Sa lazima nepravdama silom illegalnim i nezakonitim stvarima se ne radi vi tamo svi znate kao i svi od medjunarodne zajednice pravde i svi ostali medjunarodnog prava naroda pravdi i na slobodi !!!!!
Ja
28. Decembar 2020.
Zar se tako zivi trebamo ovaj svet verovati o svemu kad ima lazi nepravde kriminala terorista kriminalne lazne politike ubice lopove sve sto nevalja zar se tako zivi u ovom svetu zeli svet tako da se zivi ja nerazumem nemam nikakav razum za zlo jer nema zivota osim sile lazi i nepravde nisam sigurna dali cu da zivim i zato nemam poverenja u ovaj svet i tako se nezivi !!!!!
Ja
28. Decembar 2020.
U svemu je tamo lazno nezakonito illegalno neispravno od albanskih monstruma i terorista nista tamo nije istina sve lazu o svemu to je istina !!!!!
mark
28. Decembar 2020.
i na prishtinu i pec svigde moze leceti i serbi vi politizujete pravite lud naroda rusije donela vakcinu sputnik vi dajete kao pfazer serbija uzela samo 600 do 900 komada zasto lazete vi testirate sputnik na sever na bosanca cigana i roma i neli albanac lud sto veruje serbima nista samo test sputnika
Ja
28. Decembar 2020.
I treba da znate i svi oni tamo i sve te medjunarodna prava za pravdu naroda da je kosovo deo srbije srpsko istorijskog prava i srpska je drzava sa pravdom i istinom kosovo je illegalno smesteno kriminalnom i laznom politikom to je sigurno i istina je !!!!!!
Ja
28. Decembar 2020.
za jugoslaviju se zna sta ste trazili u srpsku drzavu sto kosovo deo srbije pripada to nije bila jugoslavija nego deo srbije sto pripada ?!!!!