Server savetuje Kosovo: Konsultacije sa prijateljima, reciprocitet sa protivnicima

Danijel Server
Izvor: Veriu info

Profesor Džon Hopkins Univerziteta u SAD Danijel Server izjavio je, povodom 15 godina od proglašenja nezavisnosti, da su Kosovu sada potrebne bliske konsultacije sa prijateljima, reciprocitet sa protivnicima, poboljšanje reda i zakona na celoj teritoriji i za sve građane.

Server je u intervjuu za Gazetu ekspres rekao i da Kosovo za 15 godina vidi kao članicu Ujedinjenih nacija, Evropske unije i NATO-a.

Pošto godinama pratite dešavanja u regionu, posebno na Kosovu, da li današnje Kosovo ispunjava vaša očekivanja koja ste imali 1999. godine, nakon oslobođenja ili čak posle proglašenja nezavisnosti?

Kosovo je ispunilo neka od mojih očekivanja. To je uglavnom mirna zemlja u kojoj ljudi mogu politički da se organizuju, slobodno govore, zarađuju za život i ispoljavaju svoju veru. Ali, u isto vreme, deo građana, posebno na severu, nije prihvatio autoritet vlade u Prištini. Još uvek ima mnogo korupcije i malo posvećenosti zakonu i redu. Međunarodno priznanje i članstvo u UN i dalje nedostaje.

U svim ovim godinama nezavisnosti, možete li izdvojiti dva momenta, jedan kada je Kosovo delovalo strateški dobro i drugi kada je Kosovo duboko izgubilo pravac?

Neredi u martu 2004. su svakako bili trenutak u kojem je Kosovo izgubilo pravac. Pomenuo bih proglašenje nezavisnosti iz februara 2008. godine, u potpunosti koordinisano sa SAD i većinom članica EU, kao i sa većinom suseda Kosova, kao mudro i strateško. Danas bi stvari bile mnogo gore da Kosovo tada nije reagovalo.

Na raskrsnici na kojoj se danas nalazi Kosovo, šta predlažete, kojim putem da se ide da se ne bi uništilo ono što je godinama građeno?

Bliske konsultacije sa prijateljima, reciprocitet sa protivnicima, kontinuirano poboljšanje reda i zakona na celoj nezavisnoj teritoriji i za sve građane.

Da li Kosovo još mora da se žrtvuje da bi završilo proces normalizacije sa Srbijom?

Zavisi od toga koje su žrtve i šta dobijate zauzvrat.

Imate li hrabrosti da nam date prognozu gde ćete videti Kosovo za 15 godina?

Da, cilj Kosova bi trebalo da bude da za 15 godina bude član NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija. To se neće dogoditi, ako ne pokušate.