Vulin: Zaustavljanje širenja "velike Albanije" garantuje Srbima da se genocid nad njima neće ponoviti

vulin
Izvor: Pink.rs

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u intervjuu za "Novosti" između ostalog dotakao se i aktuelne bezbednosne situacije na jugu centralne Srbije, kao i opasnosti koja vreba od povratnika sa sirijskog ratišta.

Kako ističe, u modernom svetu "opasnost od terorizma je opšte prisutna, a ni Srbija nije zaštićena sama od sebe, ona je zaštićena radom svojih službi".

"Početak suđenja šiptarskim teroristima iz tzv. OVK je pokazao kakvi su zločinci vladali KiM i baš zato se brinem da bi mogli pokušati da ucene međunarodnu zajednicu napadima na Srbe. Naprave problem da bi pregovarali o njegovom rešavanju. Povratnici sa sirijskog ratišta su uvek pretnja, a isto tako i narko-klanovi koji su spremni na sve da bi sačuvali kontrolu puteva droge u Srbiji".

Da li biste se složili sa pojedinim tvrdnjama da je na delu svojevrsna kampanja dela Zapadnih centara moći da se ponovo oživi i očvrsne narativ da su Srbi zločinci, čak i genocidan narod, i da nikako ne mogu biti žrtve?

"A kada je taj narativ prestao da se ponavlja? Velika Britanija je 2015. pokušala da u Savetu bezbednosti UN izglasa rezoluciju po kojoj su Srbi prvi zvanično genocidan narod u istoriji. Posle dva svetska rata, Jasenovca, "Oluje", Starog Grackog, NATO agresije, Srbi su trebali da se upišu u istoriju kao narod genocida. Ta laž nikada nije prestala da se ponavlja i neće prestati, sve dok Srbi čuvaju svoju slobodu i dok odbijaju da im drugi biraju prijatelje i neprijatelje".

Kako, s druge strane, gledate na optužbe o velikosrpskim apsiracijama koje, navodno, opet ima zvanični Beograd?

"Kada Srbi beže pred kamama i kada sklanjaju svoju decu u Srbiju ili gde god da ima Srba, onda se niko niti čudi niti traži objašnjenje. Kada Srbi hoće da se okupe, ujedine i spreče da ih iko ikada više protera i glavama njihove dece napuni jame, onda se kaže da je potreba Srba da žive u jednoj državi pretnja planetarnom miru. Nikome nije smetalo to što su se Nemci ujedinili i tako završili reviziju rezultata Drugog svetskog rata, ali smeta što Srbi žele da žive u jednoj državi".

Vas lično čak nazivaju i "Vučićevim realizatorom srpskog sveta"?

"Verujem da stvaranje srpskog sveta rešava nacionalno pitanje Srba, zaustavlja širenje "velike Albanije", garantuje Srbima da se genocid nad njima nikada više neće ponoviti, a iznad svega osigurava se dugotrajan mir na Balkanu. Predsednik Vučić i ja smo saborci, ali nije retko da ne mislimo isto".

Iz EU i SAD sve otvorenije poručuju da nema članstva bez priznavanja Kosova. Da li je konačno došao trenutak da Srbija tome kaže "ne" i napusti politiku evropskih integracija?

"Nisam pristalica EU ali većina građana Srbije jeste i tako će biti sve dok EU još glasnije ne nastavi da nas ucenjuje i potcenjuje. Niko nije efikasniji u umanjenju popularnosti EU od EU poslanika, izvestilaca, komesara... Ja sam za koncept i vojne i političke neutralnosti i samostalne spoljne politike. Prijatelje da biramo, a neprijatelji će nas izabrati i sami. Po novoj metodologiji, u izveštaj o napretku ulaze i izjave zvaničnika koje se ne dopadaju onima koji odlučuju o otvaranju poglavlja. To se nekada zvalo verbalni delikt, a sada je merilo za otvaranje poglavlja. Često čujem da su izjave, pa i moje, koje ne hvale EU prepreka za članstvo ali još niko mi nije rekao za šta su prepreke izjave predsednika vlada članica EU koji kažu da nema proširenja EU i da ne žele nijednu zemlju sa Balkana u EU. Oni mogu da nas odbijaju, a mi ne smemo da kažemo ni da nećemo da ih molimo".

Jeste li među onima koji, poput Janeza Janše, rešenje balkanskog čvora vide u uspostavljanju novih, etničkih granica?

"Iskustvo dve Jugoslavije i građanskog rata u SFRJ nas je naučilo da živimo mnogo bolje kao komšije nego kada delimo isti pasoš. Često čujem da se kaže kako ćemo svi živeti u EU pa zato nema potrebe da se okupljamo u srpskoj državi. Zaboravlja se da smo mi tako već živeli, vekovima u Osmanskom carstvu, nekoliko decenija u Austro-ugarskoj, i četiri godine pod komandom Trećeg rajha. Nije rešenje da svi Srbi žive zajedno u tuđoj državi već da najveći deo Srba živi u svojoj zemlji. Narod koji je upoznao ponovljeni genocid u svakoj generaciji i uvek od istih počinilaca nema pravo da ostavi svojoj deci priliku da i ona dožive istrebljenje svojih sunarodnika u delovima nacije gde ih ne štiti država. Zahvaljujući Vučiću Srbi su postali jedinstven politički narod i proces ujedinjenja je počeo, a to se više neće moći zaustaviti".

Katundari
03. Maj 2021.
Ziveli pa videli bg pasaluk