Žiofre: EU pozdravlja rezultat referenduma u Srbiji, žao nam je što na Kosovu nije sproveden

Emanuel Žiofre u francuskoj ambasadi
Izvor: Tanjug

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre pozdravio je rezultate referenduma o promeni Ustava Republike Srbije, i istakao da je Uniji žao što proces nije mogao kao ranije da se održi na Kosovu. On je u intervjuu za RTS rekao da bi EU volela da je izlaznost bila veća, ali da to ne utiče na rezultata referenduma.

Predstoji veliki posao, donošenje brojnih zakona kako bi se promene sprovele u praksi. Hoće li Brisel sa posebnom pažnjom pratiti taj proces, i hoće li to biti uslov za dalji napredak na evropskom putu?

Zakoni su prioritet jer postignuto mora da se primeni. Pozdravljamo nameru vlade da Venecijanska komisija ostane uključena u primenu. A Unija će pomno da prati ali i da podrži finanskijski i tehnički implementaciju. Ovde nije reč samo opriključivanju Srbije Uniji, već i o vladavini prava. Znamo da je to važan uslov za članstvo u Evropskoj uniji.
Srbija mora da radi na reformama, borbi protv korupcije i organizovanog kriminala, medijskoj strategiji i slobodama, i naravno da na većoj sigurnosti novinara.

Pojedini politički akteri u Srbiji, čak i oni proevropske orijentacije, ne slažu se sa ustavnim reformama. Kako to komentarišete?

Pojedine partije koje podržavaju everopske integracije su bile protiv reformi. Nema konsenzusa na srpskoj političkoj sceni po ovom pitanju i to je razumljivo. Ono što je važno jeste da je na kraju dana većina izašlih birača zaokružila DA.

Referendum nije održan na Kosovu i Metohiji uprkos molbama Unije. Danas stiže vest da Brisel žali što Srbi sa Kosova i Metohije nisu mogli da glasaju kao prethodnih godina. Da li ste mogli da učinite nešto više od molbe Prištini?

Pozvali smo Prištinu da sprovede iste procedure kao prethodnih godina, da dozvoli OEBS-u da broji glasove i transportuje glasačke listiće do birača. Javno smo ih pozvali da sprovedu glasanje. Žao nam je što na kraju nismo mogli da nađemo način da ponove iste procedure kao ranije.