Jablanović: Srpska lista izbornom krađom pogazila volju srpskog naroda na Kosovu

Aleksandar Jablanovic
Izvor: © Kosovo Online

Lider Partije kosovskih Srba (PKS) i kandidat za poslanika Aleksandar Jablanović rekao je u izjavi za Kosovo Onlajn da su u danu glasanja na vanrednim kosovskim izborima, Centralnoj izbornoj komisiji i Izbornom panelu za žalbe prijavili 28 slučajeva „krađe glasova“ na biračkim mestima na severu Kosova, u Štrpcu i u Gračanici, i da očekuju reakciju nadležnih organa.

Jablanović je rekao da su „predstavnici Srpske liste i Vlade Republike Srbije na najgrublji način izbornom krađom pogazili volju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

Novinarima portala Kosovo Onlajn Jablanović je pokazao fotografiju kombija na putu i nekoliko fotografija mlađih osoba, za koje je tvrdio da su učestvovale u izbornoj krađi, ali nije precizirao da li je policiji dostavio neke druge dokaze koji potvrđuju da je bilo neregularnosti tokom izbora.

On je naveo da su u Štrpcu i Gračanici, glasači na biračka mesta dolazili u pratnji članova iz Srpske liste i „da su to morali da urade“ jer se sumnjalo, kako je rekao, „da će svoj glas dati nekom drugom“.

Jablanović je dodao da je u toku izbornog dana „bilo još grubljih prekršaja izbornih pravila“, gde su vozila na severu Kosova prevozila „ista lica koja su glasala više puta“.

„Konkretno u opštini Leposavić, nekih 30 do 35 lica koja su glasala na 18 biračkih mesta više puta. Na taj način je u opštini Leposavić ukradeno preko 750 glasova. Mi smo o tim nepravilnostima, uz fotografije vozila koja su prevozila ta lica, uz njihove fotografije, koje su naši aktivisti slikali na biračkim mestima sa njihovim imenima, obavestili Centralnu izbornu komisiju, Kosovsku policiju. Očekujemo njihove reakcije. Za nas je takav vid  ponašanja i krađe neprihvatljiv”, rekao je Jablanović i kao primer naveo biračko mesto u selu Borčane, za koje je rekao da ima 17 stanovnika upisanih u birački spisak.

„U Borčanima je glasalo 94 lica dovezenih iz centralne Srbije, koji nemaju veze sa istoimenim selom. Poslali smo dva posmatrača da evidentiraju te nepravilnosti, njima je blokiran put na prilazu selu. Pozvali smo kosovsku policiju, koja je intervenisala, slučaj je otvoren, a naši posmatrači su se vratili u pratnji policije”, dodao je Jablanović.

On je istakao da na biračkom mestu u selu Vračevo, „predsednica biračkog odbora Marina Salković nije dozvoljavala članovima biračkog odbora da unesu bilo kakvu nepravilnost u zapisnik“, da su ista lica glasala više puta, sa srpskim dokumentima, sa potvrdom iz kosovske policije da su se slikali za ličnu kartu i da je Selakovićeva uhapšena sutradan kada je već bilo kasno.

Prema njegovim rečima, u Leposaviću, u srednjoj školi, „član Srpske liste Jelena Petrović Kostović, zaokruživala je druge partije na glasačkim listićima gde je glasano za PKS, kako bi poništila glasove. Posle reakcije posmatrača OEBS-a, ona je uhapšena i određen joj je pritvor u trajanju od 48 časova“.

Komentarišući izjave predsednika Srpske liste, Gorana Rakića, da PKS učestvuje u prekrajanju volje srpskog naroda, Jablanović je rekao da „Srbima političku volju prekraja zvanični Beograd i Srpska lista, krađama i manipulacijama o kojima sam upravo govorio“.

„Ono što kao čovek ne mogu da prihvatim, kada me čovek kao što je Goran Rakić proziva da sam ja sledbenik Aljbina Kurtija i da sam u istom košu sa nekim drugim liderima srpskih partija. Kroz PKS ja vodim jednu nezavisnu politiku, koja ne zavisi od Slobodana Petrovića, Nenada Rašića, a najmanje od Aljbina Kurtija, nisam ja taj koji se njemu nudio. Pogledajte izjave nekih iz Srpske liste, pre svega Slavka Simića, koji je nedvosmisleno, bez ikakvog ustezanja, rekao da nemaju nikakav problem da sarađuju sa Aljbinom Kurtijem. Aleksandar Jablanović sa Aljbinom Kurtijem ima jedno iskustvo, kada je po celom Kosovu lepio umrlice. Ja sam za njih mrtav, oni su za mene mrtvi, i ne dozvoljavam da me iko stavi u koš sa takvim ljudima”, rekao je Jablanović.

On je rekao da PKS ima „na hiljade“ poništenih glasova.

„To su bili glasovi upućeni PKS-u, mi se ne mešamo u proces provere i prebrojavanja, očekujemo zvanični CIK-ov izveštaj, nadamo se da će nam vratiti naše glasove”, rekao je Jablanović i dodao da će se stranka koju predvodi truditi „da tu nepravdu ispravi, jer im je na taj način ukraden najmanje jedan mandat u parlamentu Kosova“.