Gerguri: Stranke treba da izbegavaju međusobno vređanje tokom kampanje

Koha
Izvor: Koha

Predavač na Univerzitetu u Prištini Dren Gerguri govorio je o jezičkom diskursu uoči izbora na Kosovu i ocenio da je na način javnog komuniciranja uticala i pandemija kovida-19, prenosi Koha.

“Naša je praksa da predizborna kampanja započne kada se shvati da imamo izbore. Ovog puta je karakteristično da se upotrebljava jezik koji ne koristi ni društvu u celini ni strankama. Pandemija je takođe imala uticaj na tu pojavu. Od marta postoji tendencija sve češćeg uvredljivog načina obraćanja na društvenim mrežama. Sada je tema drugačija, ali taj manir je ostao isti“, rekao je on.

Prema Gerguriju, sve to je posledica toga što su građani „veći deo vremena bili prinuđeni da ostanu kod kuće“.

On smatra da su mediji ključni u suzbijanju takvog ponašanja i nedavanje prostora takvom diskursu vidi kao način za postizanje tog cilja.

“U televizijskoj raspravi treba da prevladavaju ozbiljnost i argumenti, a ne drugi faktori. Mediji treba da postave temu u interesu građana i ograniče rasprave koje nisu u njihovom najboljem interesu. Međutim, zajedno sa nepripremljenim društvom u pogledu medijskog sadržaja imamo medije koji daju prostor takvoj vrsti komunikacije“, rekao je Gerguri.

On je rekao da politički subjekti zbog pandemije treba da budu oprezni ne samo u vezi sa jezikom koji koriste već i načinom sprovođenja kampanje.

“Trebalo bi da budu oprezni u vezi sa organizovanjem javnih skupova, jer smo u lokalnim kampanjama videli da se zaštitne mere o kojima smo kao građani mnogo vodili računa u tim situacijama nisu poštovale i to društvu svakako ne može biti od koristi“, dodao je on.

„Mi smo društvo u kojem je internet vrlo zastupljen, pa neka sve stranke razmišljaju o komunikaciji putem interneta“, zaključio je Gerguri.