Šalja: Kurti ne treba da pravi greške u koracima

Ekonomia Online
Izvor: Ekonomia Online

Analitičar Krenar Šalja, koji je poznat po svojoj naklonosti Samoopredeljenju, reagovao je na insistiranje Aljbina Kurtija da se kandiduje za poslanika i predvodi listu tog pokreta, prenosi Ekonomia Online.

“Nema potrebe da Samoopredeljenje pravi greške u koracima. Pretpostavimo da CIK bude prisiljen da overi sve kandidate za poslanike. Šta se događa kasnije? Biraju se poslanici, bira se vlada, a onda se opoziciona stranka žali  Ustavnom sudu.

Sud postupa u skladu sa odlukom koju je ranije doneo i na osnovu koje je pala Hotijeva vlada i svi poslanici koji se nisu pridržavali te odluke gube mandat. Ništa Kurti ne dobija kandidaturom za poslanika. On želi da postane premijer. Nema potrebe da se kandidujete za parlament da biste postali premijer.

Dovoljno je voditi kampanju i reći ljudima da ste postali premijer bez obzira na to što vam je sud zabranio da se kandidujete za poslanika.

Jedno je reći da vam je zakon zabranio da se kandujete za poslanika, a drugo da zakon treba menjati jer nema smisla uskraćivati pravo da budu birani ljudima koji su osuđeni zbog nanošenja lakše telesne povrede ili zbog nezgode u saobraćaju”, rekao je Šalja.