Tahiri: Kurti neće pristati da zameni listu Samoopredeljenja, CIK ne može da ih odobri za izbore

Ramuš Tahiri
Izvor: Kosovo Online

Politikolog Ramuš Tahiri izjavio je za Kosovo Onlajn da će Pokret Samoopredeljenje zadržati principijelan stav i da neće zameniti sporne kandidate za poslanike sa svoje liste, pa će samim tim izostati i verifikacija ove partije od strane CIK.

"Centralna izborna komisija mora da ispoštuje slovo zakona i po Izbornom zakonu Kosova, član 29, ne može se kandidovati nijedna osoba koja je osuđena za krivično delo u poslednje tri godine, bez obzira o kom krivičnom delu se radi. Shodno tome, svaka politička partija, pa i Samoopredeljenje, moraju da uklone sporne kandidate sa svoje liste, a ako to ne urade nemaju pravo da učestvuju na izborima”, kaže Tahiri. 

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti će osim poslaničkog mandata, zbog pravosnažne presude biti onemogućen da bude i premijer, jer po zakonu ističe Tahiri, svi oni koji su osuđeni ne mogu izvršavati javne funkcije.

“Pokret Samoopredeljenje želi apsolutnu pobedu, što je očigledno i u njihovom sloganu ‘Sve i pravo’, dodaje Tahiri, koji istovremeno podseća da se demokratija zasniva na višestranačju. 

“Nijedna demokratija ne podrazumeva da jedna politička partija konkuriše za sve, koalicija se mora napraviti kako bi se formirala vlada, bez obzira da li je ona sačinjena od malih ili velikih partija. Samoopredeljenje i Aljbin Kurti smatraju se posebnom političkom partijom, čak ni sa Vjosom Osmani ne sarađuju ideološki i programski, a jesu protiv svih ostalih političkih partija, njihov program je takoreći populistički”, navodi Tahiri.

Tahiri ocenjuje da Kosovu sledi period neizvesnosti, zato što će biti problema najpre oko formiranja vlade, a potom i izbora novog predsednika Kosova.

“Sigurno je da Vjosa Osmani neće biti predsednik, jer neće biti u situaciji da bude izabrana. Isto tako će Samoopredeljenje, bez obzira na to koliko glasova dobije, biti u teškoj situaciji oko formiranja vlade”, zaključuje Tahiri.