Ako broj novoobolelih i dalje bude rastao, struka na Kosovu predlaže vraćanje nekih mera

Maska
Izvor: GazzetaExpress

Broj novozaraženih na Kosovu iz dana u dan sve je veći i to je, prema rečima nadležnih, znak za upozorenje i povećanu brigu protiv daljeg širenja ovog virusa, prenosi Ljajmi.

Direktor Univerzitetske kliničke službe Kosova Valjbon Krasnići poručuje da je za sada, sa trenutnim brojem zaraženih, situacija stabilna, ali naglašava da se mora voditi računa.

Ono što zabrinjava je to što je kod gotovo 90 odsto zaraženih prisutan Delta soj virusa. Ipak, prema rečima infektologa Salji Ahmetija, simptomi ove varijante su slični prvoj varijanti virusa.

"U našim slučajevima nismo videli nikakve posebne kliničke promene i skoro sve kliničke manifestacije su slične onima kod originalnog virusa", rekao je on.

Ahmeti dodaje da se mora nastaviti sa poštovanjem mera protiv pandemije, inače će se, prema njegovim rečima, povećati broj zaraženih.

„Mislim da treba nastaviti sa nošenjem maski, čak i vakcinisane osobe, a mora se održavati distanca i lična higijena. Još smo u pandemiji i nismo je okončali", kaže Ahmeti.

Sličnog mišljenja je i epidemiolog Isuf Dedušaj koji smatra da ukoliko se nastavi trend povećanja broja novozaraženih, treba preduzeti mere koje bi sprečile dalje širenje zaraze.

„Ljudi su zaboravili kakva je bila pandemija. Jedini način je da se situacija poboljša je da se građani vakcinišu. A ako se ogroman rast nastavi ovako, naravno da se moraju preduzeti druge mere. Povećanje broja obolelih vodi nas ka tome da se zabrane masovni skupovi i da maske budu obavezne na mestima gde postoji veliki broj građana. Nema drugog izlaza“, kaže Dedušaj za Radio Slobodnu Evropu.

Zvaničnici kosovske vlade i Ministarstva zdravlja nisu dali nikakav odgovor da li razmatraju mogućnost vraćanja nekih mera protiv pandemije.

Građani Kosova imaju različito mišljenje o vraćanju stožijih mera i poštovanju istih.

Student medicine Gani Hodža smatra da bi svi građane i institucije trebalo više da poštuju preventivne mere.

„Trebalo bi biti više preventivnih mera. Ako se primene, broj zaraženih će se takođe smanjiti", kaže Hodža.

Nasuprot tome, Ardian Šalja kaže da svaki građanin mora odlučiti da li će nositi masku ili ne i da prema njegovim rečima nove mere protiv koronavirusa nisu potrebne.

"Ne znam šta da kažem, ali ne mislim da je pooštravanje mera dobro rešenje", kaže Šalja.