Đurić: Nema obolelih u većinski srpskim sredinama, uzorci četiri pacijenta na proveri

Marko Đurić
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić naveo je večeras da nema obolelih od koronavirusa u većinski srpskim sredinama na Kosovu, a da je 79 zaraženih osoba registrovano u albanskim sredinama.

"Četiri suspektna pacijenta u severnoj Kosovskoj Mitrovici dala uzorke koji su poslati na proveru", napisao je Đurić u dnevnom izveštaju o situaciji na Kosovu na Instagram profilu.

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da je 200 pumpi za dezinfekciju dopremljeno u Kosovsku Mitrovicu, da je u toku velika akcija dezinfekcije ulica i svih ulaza stambenih zgrada u većinski srpskim sredinama, kao i da je 69 stambenih zgrada u jednom danu dezinfikovano u Leposaviću.

"10 pacijenata pregledali su mobilni timovi iz Gračanice, nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma koji ukazuju na infekciju COVID-19", istakao je Đurić.

Ukazao je da je 576 penzionera u Kosovskoj Mitrovici čija je penzija manja od 15.000 dinara počelo da dobija pomoć u osnovnim životnim namirnicama.

"U Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću juče je prvi put došlo do masovnog kršenja policijskog časa koji je uvela Vlada Srbije. Od 17 časova pa do kasnije uveče centrom severne Kosovske Mitrovice i Leposavića šetale su stotine građana. Na građane je apelovano da to ne čine, jer ugrožavaju sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najmilijih", naglasio je direktor Kancelarija za KiM.

U svim opštinama preko volonterskih timova, poručio je Đurić, obilaze se građani, i trudi se da izađe u susret svim zahtevima, posebno u nabavci lekova i hrane, a imajući u vidu zabrane kretanja u toku policijskog časa, koje su uvedene kako sa naše strane, tako i od strane Prištine.

"U srpskim sredinama u toku je organizovano prikupljanje recepata u cilju nabavke lekova u Kosovskoj Mitrovici i centralnoj Srbiji", naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je naveo da se u opštini Klina, koja se nalazi u karantinu, preko članova opštinskog Štaba za vanredne situacije obilaze stariji i dostavljama im se hrana koja se kupuje u prodavnicama u Klini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 26. март 2020. године: Нема oболелих у већински српским срединама. 79 оболелих у албанским срединама. 4 суспектна пацијента у северној Косовској Митровици дала узорке који су послати на проверу. 200 пумпи за дезинфекцију допремљено у Косовску Митровицу. У току велика акција дезинфекције улица и свих улаза стамбених зграда у већински српским срединама. 69 стамбених зграда у једном дану дезинфиковано у Лепосавићу. 10 пацијената прегледали су мобилни тимови из Грачанице, није утврђено присуство клиничко-епидемиолошких критеријума који указују на инфекцију COVID-19. 576 пензионера у Косовској Митровици чија је пензија мања од 15.000 динара почели су да добијају помоћ у основним животним намирницама. У Косовској Митровици и Лепосавићу јуче је први пут дошло до масовног кршења полицијског часа који је увела Влада Србије. Од 17 часова па до касније увече центром северне Косовске Митровице и Лепосавића шетале су стотине грађана. На грађане је апеловано да то не чине, јер угрожавају сопствено здравље и здравље својих најмилијих. У свим општинама преко волонтерских тимова обилазимо грађане, и трудимо се да изађемо у сусрет свим захтевима, посебно у набавци лекова и хране, а имајући у виду забране кретања у току полицијског часа, које су уведене како са наше стране, тако и од стране Приштине. У српским срединама у току је организовано прикупљање рецепата у циљу набавке лекова у Косовској Митровици и централној Србији. У општини Клина, која се налази у карантину, преко чланова општинског Штаба за ванредне ситуације обилазимо старије и достављамо им храну која се купује у продавницама у Клини.

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on