Dr Perić: Najveće šanse za izlečenje kad se pacijent javi na vreme

Dr Zoran Perić
Izvor: Kosovo Online

Lekari Zdravstvenog centra Gnjilane su do sada pregledali više od 500 pacijenata sa simptomima koronavirusa, a na testiranje u Zavod za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici je ukupno poslato stotinak uzoraka, prenosi RTV Puls.

Od 100 testiranih u Kosovskom Pomoravlju, tokom poslednjeg talasa koronavirusa, pozitivno je 40 osoba, rekao je direktor ZC Gnjilane doktor Zoran Perić.
 
U ovoj medicinskoj ustanovi urađeno je još 90 brzih, seroloških testova i svi su do sada bili negativni.
 
"Kod nekih osoba, testiranih na ovaj način, pronašli smo i osobe sa antitelima, što znači da su i one ranije bile zaražene koronavirusom, a sada su izlečeni", kazao je Perić.
 
U ambulantama u Ranilugu i Pasjanu, dodaje, svakodnevno se, u proseku, pregleda 30 do 50 pacijenata.
 
"Međutim, u poslednjih nekoliko dana, zahvaljajući merama koje smo preduzeli i svesti naših građana, kao i radu kriznih štabova, taj broj se značajno smanjio, na desetak osoba dnevno", ističe Perić.
 
Po njegovim rečima, građani jesu informisani o pandemiji koronavirusa, ali mnogi to, u početku, nisu shvatali ozbiljno, zbog čega smo imali složenu epedimiološku sliku. Sada je svest ipak porasla i građani Kosovskog Pomoravlja bolje štite i sebe, i druge.
 
"Apelujemo i dalje na naše građane da se na pojavu prvih simptoma, kao što su gubitak osećaja ukusa i mirisa i povišena telesna temperatura i kašalj, odmah jave u neku od naših kovid ambulanti. Najveće šanse za izlečenje su da se pacijent javi na vreme", kaže Perić i upozorava da kada se razvije teška klinička slika i pacijent dobije obostranu upalu pluća, dolazi do pada opšteg stanja i doktorima je mnogo teže da leče.
 
Najteži pacijenti, kojima je neophodna terapija uz respiratore, upućuju  se na dalje lečenje u centralnu Srbiju: Vranje, Niš, Beograd, a do sada je bilo, iz Kosovskog Pomoravlja, pet takvih pacijenata.
 
"Posebno apelujemo na pacijente kojima lekari odrede izolaciju da se toga i pridržavaju. Mi smo o takvim slučajevima obavestili  nadležne organe, lokalnu policiju i krizne štabove, tako da imamo informaciju da policija svakodnevno obilazi slučajeve koji su sumnjivi na kovid i proveravaju da li poštuju mere", kaže Perić.
 
Inače, Zdravstveni centar Gnjilane organizovao je rad u dve kovid ambulante u Ranilugu i u bolnici u Pasjanu, gde se nalazi i trijažni centar u kojem se vrši testiranje osoba sa simtomima koronavirusa.  Pri ZC Gnjilane funkcionišu i kovid odeljenje gde se svakodnevno leče pacijenti sa težom kliničkom slikom. 

 

 

Petar
28. Jul 2020.
Svaka cast direktore ZC Gnjilane. Koncizno, strucno i jasno. licno znam da je nekoliko zivita spaseno u ZC Gnjilane blagovremenom reakcijom lekara, sestara i svih neophodnih sluzbi. Dobro ste se organizovali. Kapa dole.
Mile korona
31. Jul 2020.
Da li možete da mi kažete kako lečite korona virus uspešno kod onih koji se jave na vreme, kada se zna da za isti ne postoji lek!? Pa vi ste neki stručnjaci, skidam kapu 😂😂😂