Elek: Zahvaljujući Vladi Srbije možemo da biramo vakcinu koju želimo

dr Zlatan Elek
Izvor: radiomitorvicasever

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici dr Zlatan Elek ocenio je da je epidemiološka situacija na severu Kosova stabilna. Na lečenju ukupno je 89 pacijenata, a na terapiji kiseonikom 34 obolela.

Kako prenosi Radio Mitrovica Sever Elek je istakao da, kad je reč o imunizacijii, Srbija  jedna od retkih u regionu koja ima sve četiri vakcine.

Elek je takođe naglasio da svi koji se ove nedelje prijave za vakcinaciju mogu da biraju između tri vakcine: Fajzer Biontek, Sputnjik Ve i Sinofarm.

"Zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, resornom ministarstvu kao i Kancelariji za Kosovo i Metohiju koja organizuje vakcinaciju mi smo došli u situaciju da možemo i da biramo koju ćemo vakcinu da primimo,  pa u narednoj nedelji imamo tri vakcine na raspolaganju. Prošle nedelje se vakcinisalo i 150 zdravstvenih radnika” rekao je Elek i apelovao na sve građane Kosova da "iskoriste šansu koja nam je pružena".

Direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici ističe da je masovna vakcinacija put ka pobedi nad koronavirusom.

"To možemo samo ako se dvotrećinski vakcinišemo i ukoliko postignemo kolektivni imunitet. Ukoliko ne budemo to uradili i dalje će se prolongirati ova priča sa korona", naveo je Elek.

Elek je naglasio da treba slušati savete struke, a ne pisanje laika po društvenim mrežama.

"Kod mene kao čoveka, koji je eto i direktor Kliničko-bolničkog centra i zdravstveni radnik, nije bilo nikakve nedoumice. Ja sam se sa svojom suprugom i porodicom prvi vakcinisao, iskoristio to pravo, iskoristio blagodet, imao privilegiju da budem vakcinisan, a proces za prijavljivanje je toliko jednostavan, organizacija od strane Kancelarije za Kosovo i Metohiju fantastična. Svake nedelje imamo turnuse, gde možemo da se vakcinišemo, gde nismo limitirani brojem, pa ni vrstom vakcina. Mislim da strah uopšte ne treba da postoji, da je veći strah ukoliko se razbolimo", istakao je dr Zlatan Elek.

Elek kaže da se u poslednjoj nedelji u KBC Kosovska Mitrovica beleži blagi pad prijema pacijenata. On ističe da je snabdevanje kiseonikom i lekovima stailno, zahvaljujući naporima Kancelarije za KiM i Vlade Srbije.

"Što se tiče kiseonika i svih lekova mi imamo svu logistiku i svu podršku. To se ogleda u tome da nam je Kancelarija za Kosovo i Metohiju omogućila instaliranje jednog rezervoara od 10 tona, i u zgradi koju smo opredelili za lečćenje obolelih od Kovida imamo 80 kiseoničnih mesta.Što se tiče svih ostalih lekova i zaštitnog  materijala tu je kontinuirano snabdevanje. Očekujemo da ćemo do kraja nedelje dobiti d dimer i mislim da ćemo što se tiče laboratorijskih analiza kompletirati našu zdravstevnu uslugu", ističe Elek.

Dr Zlatan Elek je naglasio da od virusa korona u KBC Kosovska Mitrovica leče pacijente i bez zdravstvenog osiguranja.