Ramadani: Epidemiološka situacija ozbiljna

Naser Ramadani
Izvor: Klan Kosova

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini Naser Ramadani izjavio je večeras da je trenutna epidemiološka situacija na Kosovu ozbiljna, prenosi Gazeta Ekspres.

Ramadani je istakao da se sa porastom broja slučajeva koronavirusa, radi na tome da situacija ostane pod kontrolom.

"Mogu reći da se epidemiološka situacija pogoršava, imajući u vidu nove slučajeve poslednjih nedelja. Iako to povećanje prati skoro ista poređenja sa zemljama regiona i sveta, smatram da je stanje pogoršano. Vodimo računa da imamo što je moguće više nadzora, kontrole i više praćenja slučajeva kako bi se imalo što je moguće manje pozitivnih slučajeva zaraze", rekao je Ramadani za RTK.

Prema njegovim rečima, u uspešnoj borbi protiv pandemije koronavirusa svi treba da budu uključeni.

"Epidemijom upravljamo svi mi. Svako ima svoju ulogu. Svi doprinose onoliko koliko mogu i znaju. U epidemiološkoj situaciji svaka institucija i svaki pojedinac imaju svoj zadatak. Ne mogu neki da budu besposleni, a neki da rade 10, 20 ili 30 puta više", naglasio je Ramadani.

Naveo je i da ima pojedinaca i nekih institucija, javnih ili privatnih, kao i agencija, koje ne sprovode mere koje je vlada utvrdila na osnovu preporuka Instituta.

Ramadani je ukazao da bi se koronavirus sprečio ukoliko bi svi nosili zaštitne maske, držali socijalnu distanci i vodili računa o ličnoj higijeni.

"Ako ne možete da zadržite distancu, moraćete da nosite maske", poručio je Ramadani.