UNICEF i britanska ambasada obezbedili 1.020 higijenskih paketa za škole

pomoć za škole
Izvor: RTK

UNICEF je u saradnji sa britanskom ambasadom u Prištini obezbedio više od hiljadu paketa za škole kako bi se sprečilo širenje infekcija kovid-19 među opštom populacijom, posebno u školama, prenosi RTK.

U paketima su maske, sredstva za dezinfekciju ruku i druga potrebna zaštitna opremu za decu i nastavnike.

Pomoć ima za cilj da podrži porodice što je više moguće kako bi se obezbedili uslovi za zaštitu njihove dece tokom osnovnog obrazovanja.

Danas su UNICEF i britanska ambasada pokrenuli zajedničku inicijativu, gde su šef kancelarije UNICEF-a na Kosovu  Murat Sahin i ambasador Britanske ambasade na Kosovu Nikolas Abot posetili osnovnu školu „Daut Bogujevci“ u Kosovu Polju i podelili 27 higijenskih kompleta za 16 škola i 30 zaštitnih kompleta za nastavnike.

Na Kosovu, jedan od najvećih izazova u obezbeđivanju procesa učenja za svu decu i dalje je siromaštvo tokom perioda pandemije, koje je i dalje visoko.

RTK prenosi da Izveštaj o analizi situacije dece i majki na Kosovu, objavljen u februaru 2020. od strane UNICEF-a, pokazuje da je stopa siromaštva među decom 23 procenta, dok 7 procenata živi u ekstremnom siromaštvu. Obezbeđivanje školske opreme i zaštitne opreme od kovida-19 dodatni je izazov za ovu decu. Zbog toga je bilo neophodno uspostaviti održivo partnerstvo za pomoć deci u nevolji.

Navodi se da “stvarni dokazi koje su prikupili UNICEF i UNESCO pokazuju da razvoj obrazovanja u školama nije glavni uzrok porasta infekcija, deca u školama nisu izložena većim rizicima od zaraze u poređenju sa izostankom iz škole kada postoje mere prevencije, a školsko osoblje takođe nije pod rizikom u poređenju sa opštom populacijom”.

Sahin, kaže da „moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo obezbedili da se škole prvo otvore i poslednje zatvore tokom pandemije kovid-19“.

Ambasador Nikolas Abot naglasio je da mu je „bilo veliko zadovoljstvo da sarađuje sa UNICEF-om kako bi pružili praktičnu podršku školama”.

„U ovim teškim vremenima obrazovanje i dobrobit dece ostaje prioritet i moramo ovo uvek imati na umu”, rekao je on.

Bada
17. Decembar 2020.
Bravo.Svaka im cast.Predlazem i da se poklone skolama fotokataliticki preciscivaci vazduha kako bi se preciscavao vazduh od virusa i bakterija.