Za Nemačku i dalje visokorizični putnici iz zemalja Zapadnog Balkana

Zastava Nemačke
Izvor: Tanjug

Kosovo, Albanija, Severna Makedonija, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina i dalje su na listi rizičnih zemalja kada je u pitanju ulazak u Nemačku, kao i Švajcarska i mnoge druge susedne zemlje Nemačke, prenosi Reporteri.

To znači da ljudi koji dolaze iz ovih zemalja moraju da popune pristupne formulare u Nemačkoj, a ako nisu vakcinisani ili izlečeni u poslednja tri meseca, moraju imati negativne testove i biti u karantinu.

Nemačka je juče promenila listu visokorizičnih zemalja, a putnici iz zemalja koje su skinute sa liste mesta ne moraju da se pridržavaju određenih pravila i karantina.

Savezna vlada je od juče uklonila oko 20 zemalja sa liste visokorizičnih područja, uključujući Španiju, SAD i Veliku Britaniju, saopštio je  Institut Robert Koh.

Tunis, Maroko i Indija su takođe uklonjeni sa liste, kao i delovi Francuske. To omogućava lakši dolazak putnika iz ovih zemalja u Nemačku jer se više ne svrstavaju u visokorizična područja.

Do sada je više od 100 lokacija klasifikovano kao područja visokog rizika. Za zemlje visokog rizika važe posebna pravila za ulazak putnika iz ovih zemalja u Nemačku. Pravila karantina važe i za nevakcinisane osobe koje se nisu oporavile.

Karantin i putovanja

Svako ko uđe u zemlju iz područja visokog rizika i nije potpuno vakcinisan - što znači da nije vakcinisan najmanje dva puta - ili se nije oporavio u poslednja tri meseca, trebalo bi da bude deset dana u karantinu. Može da skrati karantin posle pet dana ako uradi test i rezultat bude negativan.
Za decu mlađu od šest godina izolacija prestaje automatski pet dana nakon ulaska u zemlju. Nisu im potrebni testovi.

Svrstavanje zemlje u područje visokog rizika vezano je i za upozorenje Ministarstva spoljnih poslova na nepotrebna turistička putovanja. Dok uklanjanje mesta sa ove liste olakšava i turistička putovanja u ova mesta.

Nemačka je nedavno odlučila da ukine restriktivne mere u tri različite faze, a 20. marta se očekuje ukidanje svih mera u toj zemlji.