Zdravstveni radnici upozoravaju: Tužićemo političare ako se broj slučajeva zaraze koronavirusom poveća

Ekonomia online
Izvor: Ekonomia online

Savez zdravstvenih sindikata Kosova najavio je tužbe protiv političara u slučaju povećanja broja novih slučajeva zaraze koronavirusom, kao rezultat izbornih skupova na kojima se mere ne poštuju, prenosi Koha.

U saopštenju udruženih sindikata zdravstva se ističe da se u situaciji sa pandemijom patriotizam i posvećenost Kosovu pokazuju poštovanjem pravila, nošenjem maski i poštovanjem socijalne distancu što se ne vidi među političkim strankama, bez izuzetka.

"Savez zdravstvenih sindikata Kosova sa zabrinutošću prati javna okupljanja političkih partija koje se takmiče na prevremenim izborima, a koje se ne pridržavaju mera utvrđenih Zakonom o sprečavanju i borbi protiv koronavirusa. Nepoštovanjem preporuka Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje, u velikoj meri se ugrožava zdravlje opšte populacije i posebno zdravstvenih radnika. Podsećamo da su nedavne studije u Velikoj Britaniji pokazale da su zdravstveni radnici četiri do pet puta više izloženi  opasnosti zaražavanja od ostatka populacije", kaže se u saoštenju.

Sindikati zdravstvenih radnika su izrazili izuzetnu zabrinut zbog ponašanja političkih ličnosti kao da virus ne postoji.

"Upozoravamo sve političke stranke da odgovornost u slučaju povećanja broja zaraženih koronavirusom pada na njih. Preduzećemo sve pravne lekove i podnećemo tužbe za ugrožavanje opšteg zdravlja stanovništva, a posebno zdravstvenih radnika" zaključuje se u saopštenju.

Kako navodi Koha, nijedna politička stranka na Kosovu ne poštuje mere za borbu protiv koronavirusa, iako su same donele zakon o borbi protiv koronavirusa prošle godine. U samo dve opštine, Prištini i Prizrenu, primenjen je zakon za kažnjavanje stranaka zbog kršenja mera borbe protiv koronavirusa.