Zemaj: Bili smo i ostali primer dobrog upravljanja pandemijiom, vakcine će biti besplatne

Sednica Odbora za upravljanje pandemijom
Izvor: Kosovo Online

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj rekao je da je Ministarstvo koje vodi obavilo sve neophodne pripreme za početak vakcinacije građana, kao i da je kosovska vlada obezedila sredstva za nabavku vakcina koje će biti besplatne.

Zemaj je pred Odborom za ocenu i praćenje epidemiološke situacije rekao da se borba sa koronavirusom nastavlja i da je problem u nabavci vakcina to što Kosovo nije deo Svetske zdravstvene organizacije. Dodao je da je Vlada Kosova maksimalno angažovana u borbi protiv virusa

"Dok god nismo deo SZO, nismo krivi što vakcina ne dolazi do nas. Posvećeni smo našim partnerima, proizvođačima da obezbede vakcinu. Vlada Kosova obezbedila je 40 miliona evra za borbu protiv koronavirusa i vakcine će biti besplatne za građane. Učinili smo više od celog regiona. Bili smo i ostali primer dobrog upravljanja pandemijom", rekao je Zemaj.

On je naglasio da će mere i dalje biti na snazi i da će danas biti izvršena rekategorizacija opština.

S druge strane, direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani izjavio je da je u poslednje dve nedelje registrovano preko 7.000 novoobolelih od koronavirusa i 60 smrtnih slučajeva.

Ramadani je Odboru za upravljanje pandemijom rekao da su uspeli da upravljaju širenjem koronavirusa i da je poseban fokus na školama.

„S obzirom da je poseban fokus na školama, uspeli smo da sprečimo širenje virusa. Moramo i dalje poštovati mere. Prošle nedelje smo pokrenuli proaktivnu kampanju za mere i vakcinaciju“, rekao je Ramadani.

Kada je reč o bolničkom lečenju, direktor Univerzitetske bolnice i Kliničke službe Kosova Basri Lenjani je rekao da je situacija upravljiva i da se trenutno u bolnicama leči nešto više od 600 pacijenata.

Kaligulin konj
12. Mart 2021.
Je li ovo neki vic?