Zemaj: Građani koji uđu na Kosovo ne idu u samoizolaciju, na prelazima detaljan pregled

Armend Zemaj
Izvor: Facebook

Ministar zdravlja Armend Zemaj izjavio je danas da građani koji uđu na Kosovo ne podležu procedurama samoizolacije, ali da su dužni da se podvrgnu detaljnim medicinskim pregledima na prelazima, prenosi Koha.

"Ministarstvo zdravlja je zajedno sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje Kosova iz dnevne aktivnosti utvrdilo stabilnu situaciju kovid-19, ali sa blagim porastom broja slučajeva u nekim opštinama. Moramo biti jasni da je virus i dalje aktivan, mada sa smanjenjem intenziteta", istakao je Zemaj na današnjoj sednici Vlade Kosova.

Kako je naveo, nakon analize Instituta, preporučio je promenu dodatnih mera.

"Od ponedeljka predlažem da građani koji uđu na Kosovo neće biti izloženi samoizolaciji, a umesto testiranja za one koji uđu, biće detaljna kontrola. Dozvolite mi da vas obavestim da će od ponedeljka ograničenje kretanja biti ukinuto od 05:00 do 21:00. Tražimo da se preporuke strogo sprovode", rekao je Zemaj.

Međutim, istakao je i da mere treba poštovati, jer može doći do povećanja slučajeva infekcije kovid-19.

"Situacija nije da bi trebalo da nam se dozvoli previše i da se zanemaruje mogućnost povećanja slučajeva. Ako me pažljivo pratite, spomenuo sam da je naš zahtev građanima da poštuju trenutne mere. Činjenica da sam spomenuo inspektore, kao i da će se broj zdravstvenih radnika povećati će nam biti od pomoći", rekao je Zemaj.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da broj inspektora treba povećati i da će se svako kršenje pravila smatrati pretnjom za zdravlje i život drugih.

Što se tiče ovog predloga, premijer Kosova Avdulah Hoti je dodao:

"Predlažem da tačka 3 bude da do 12. juna 2020. Ministarstvo zdravlja odobri priručnik za zaštitu od virusa kovid-19. Uputstva i detalji o tome kako treba da se ponašamo u institucijama i u svakoj zemlji. Tačku 4 trebalo bi odobriti i Ministarstvo zdravlja da pokrene procedure za 200 ljudi koji će nadgledati ovaj priručnik".

.