Kurti pričama o srpskom oružju iz Rusije želi da šarmira evropske zvaničnike

Vlade Radulović
Izvor: Kosovo Onlajn

Nedavne izjave Aljbina Kurtija o tome kako Republika Srbija sa jedne strane koristi fondove EU, dok se sa druge strane naoružava sredstvima iz Narodne Republike Kine i Ruske Federacije pokazuje da Kurti ili poseduje potpuno netačne informacije ili su savetnici koji ga okružuju u apsolutnoj meri neinformisani o dešavanjima u Vojsci Srbije.

Postoji i treće tumačenje kojem sam lično najbliži, a to je pokušaj “šarmiranja” i pridobijanja pojedinih evropskih zvaničnika svojim jeftinim političkim ili bolje reći politikantskim trikovima i izlizanim frazama, koje pored što su već nebrojeno puta ponovljene, suštinski su i netačne.  

Bilo kako bilo, posmatrajući sa strogo činjeničnog aspekta, Republika Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti trudeći se da sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom. I to u svakom segment, od dobijanja donacija, preko nabavki i kupovina složenih sredstava ratne tehnike do realizacije zajedničkih vojnih vežbi i drugih međunarodnih vojnih aktivnosti.

Uzimajući samo mesec septembar u obzir, Vojska Srbije bila je domaćin i suorganizator Međunarodnih vojnih igara, pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO, zajedno sa pripadnicima bugarske vojske, realizovali su zajedničke aktivnosti i gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu „Šabla“ u Bugarskoj.

Sa druge strane, pešadijska četa iz sastava Četvrte brigade kopnene vojske učestvovala je u Saveznoj Republici Nemačkoj na međunarodnoj vežbi "Ukrštene sablje 21" koju su organizovale Evropska i Afrička komanda Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

U septembru je Centar atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) u Kruševcu, posetila delegacija Britanskih oružanih snaga, a u kasarni "Car Lazar" i na poligonu "Ravnjak", realizovana je obuka pripadnika jedinica atomsko-biološko-hemijske odbrane Oružanih snaga Kraljevine Španije i pripadnika ABHO Mađarske vojske.

Tokom meseca septembra, na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu i vojnom kompleksu "Međa" kod Doljevca, pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država izveli su bilateralnu taktičku vežbu "Nebeski most 21".

Održana je i tradicionalna međunarodna taktička vežba "Komšije 21", na kojoj su učestvovali pripadnici Vojske Srbije, mađarske vojske i Nacionalne garde Ohaja, kao i tradicionalna bilateralna taktička vežba sa bojevim gađanjem "Gvozdeni mačak 2021", koju su na privremenom poligonu "Titel" na reci Tisi realizovali pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i Prvog puka za razminiranje mađarske vojske.

Sa druge strane, posmatrajući segment naoružanja i vojne opreme i proces opremanja naših oružanih snaga u proteklim godinama, Vojska Srbije nabavila je za svoje potrebe helikoptere Airbus H145M (deo helikoptera kupljen je i za potrebe MUP, koji će uskoro dobiti i drugi tip helikoptera ovog evropskog proizvođača - H215 Super Puma), a proces nabavke nastaviće se i u budućnosti.

Postavljeni su temelji za komercijalne ugovore i saradnju sa kompanijama Francuske odbrambene industrije, uključujući i nabavku sistema PVO "Mistral". Kupljeno je i 740 jurišnih pušaka belgijske proizvodnje SKAR-L, a Vojska Srbije dobila je dodatni broj hamvi vozila od SAD, ojačala i dodatno opremila poljsku bolnicu nivoa 2 zahvaljujući Ministarstvu odbrane Norveške, a dobila je i 30 dvogleda za noćno osmatranje od Oružanih snaga Austrije, kao i informatičku opremu od Kraljevine Danske.

Paralelno sa navedenim, iz Ruske Federacije kupljeni su srednji transportni helikopteri Mi-17V5, desantno jurišni helikopteri Mi-35M, kao i sistem PVO "Pancir S1". Kroz program donacija iz Ruske Federacije, stigli su i avioni MiG-29, oklopno-izviđačka vozila BRDM-2MS, kao i tenkovi T-72B1MS. Avione Mig-29 donirala je Belorusija, dok je Kina donirala gumene čamce, vanbrodske motore motorne sanke, prenosive uređaje za otkrivanje eksplozivnih naprava, kao i inžinjerijske mašine i specijalna vozila (vučni vozovi, samoistovarivači, auto-cisterne za vodu i gorivo, viljuškari, sanitetska i vatrogasna vozila). Iz Narodne Republike Kine kupljene su i borbene bespilotne letelice CH-92A, otpočela je i saradnja na razvoju domaće bespilotne letelice "Pegaz", a očekuje se i najavljena nabavka sistema PVO "FK-3". 

Sve navedeno predstavlja samo deo činjenica koje pokazuju da Vojska Srbije i resorno Ministarstvo odbrane, bez obzira šta pojedini političari u Prištini pričali, nastoje da su svom domenu što je moguće bolje sprovode pomenutu politiku vojne neutralnosti. To su druge strane prepoznali i partneri kako na Zapadu tako i na Istoku, pa će se ovaj kurs sasvim sigurno zadržati i u budućnosti. Naravno, nama ostaje obaveza i istrajnost u tom pogledu, uprkos različitim izazovima.

Pravi signal za razmišljanje da se skrenulo sa tog kursa može doći tek onda ako neko od naših partnera ili zemalja iz okruženja poput Mađarske, Rumunije ili Bugarske odustane od zajedničkih aktivnosti i ukaže na to da ih mi kao zemlja percipiramo neprijateljski.      

Piše: Vlade Radulović, vojno-politički analitičar   

Ja
04. Oktobar 2021.
Nemaju to pravo da svasta izazivaju i da svasta od lazi izmisljavaju i mesaju i provociraju naroda to se nesme vise te gluposti dozvoliti od kurtija niti bilo koga !!!