Kurti protiv "Otvorenog Balkana" jer se plaši Ramine dominacije kao vođe svih Albanaca

Špend Ahmeti
Izvor: Ekonomia Online

Znajući da Kosovo odbija učešće u Otvorenom Balkanu, jer je to "inicijativa Srbije", pa bi učešće bilo neravnopravno (bez navođenja argumenata za ovo) i znajući to da je potpisan Sporazum za primenu sporazuma iz 2015. koji je tada za Pokret Samoopredeljenje bio legitimitet Srbije na Kosovu i definitivno neravnopravan, zaključujemo da je za Vladu Kosova problematičnije prisustvo Albanije (čitaj Rame) na forumima nego Srbije.

Videli smo da Kurti nema problema da se nosi sa Vučićem na forumima gde neustrašivo priča o srpskim zločinima, iznosi argumente, ima činjenice itd.

Ali cela kosovska vlada ima izuzetan kompleks inferiornosti u odnosu na Ramu. A Rama je majstor kada primeti da neko ima kompleks i iskoristi to na najbrutalniji mogući način, što se vidi sa fotografijama zagrljaja (kao roditelj) kad se našali sa Svecljom, zapažanjem i pohvalama pojedinih ministara. Rama je dominirao sastankom.

Dakle, u "Otvorenom Balkanu" Vlada se ne plaši Srbije, već Ramine dominacije kao lidera tri zemlje sa albanskim premijerom.

Gorkoo iskustvo sa Srbijom koristi kao vrata za Vučića, Albance u Makedoniji kao vrata za Makedoniju i međunarodne veze kao vrata za Crnu Goru.

U nedostatku kreativnosti, kosovska vlada izgleda kao povređeno dete koje odbija da učestvuje za velikom stolom, jer se plaši da bi moglo biti više povređeno, ali ne vidi gubitak koji trpi. Kako kažu Amerikanci kada niste za stolom, vi ste na meniju.

Čitava ova saga o "Otvorenom Balkanu" izgleda više kao pokušaj nezavisnosti od Albanije nego od Srbije.

"Sa bratom na sudu i sa zetom na moru", kaže jedna naša poslovica.

Sve dok imamo komplekse prema Rami ovo će izgledati ovako. Izgledaće kao dete igrač. A zapravo nam treba. Postoji mesto i potreba da radimo zajedno na povećanju našeg blagostanja. Ramina ironija i sarkazam i Kurtijeva preciznost i oštrina bili bi pogubni za Srbiju. Pošto nisu jednaki, nemaju sa čime da se takmiče.

Ali još važnije je u TV studiju pokazati ko je najjači!

Piše: Špend Ahmeti, bivši gradonačelnik Prištine